Har du noen gang tenkt over om det er noen enkle grep du kan gjøre for å forebygge de vanligste helseplagene du utsettes for, og beholde en god helse? Ayurveda - verdens eldste helhetlige helsesystem, peker på tre elementer som må være i orden: - en god fordøyelse, en effektiv utskillelse av avfallstoffer og evnen til å takle stress. Ayurveda sier at det er bedre å ha en sterk fordøyelse og et dårlig kosthold, enn å ha et godt kosthold og en svak fordøyelse. Selvfølgelig vil et dårlig kosthold over tid lede til en dårlig fordøyelse, men poenget er at det viktigste DU kan gjøre for helsen din er å sørge for at fordøyelsen fungerer.

En god fordøyelse

Når fordøyelsen fungerer som den skal, omdannes mat til energi og friskt kroppsvev. Når fordøyelsen ikke fungerer optimalt, dannes slaggstoffer som et biprodukt av fordøyelsen. Ayurveda beskriver slaggstoffene som ama. Ama føres rundt i kroppen og setter seg der du har et svakt punkt, der den blokkerer kroppens kanaler. Ayurveda ser på oppsamling av ama som grunnlaget for de fleste ubalanser i kroppen.

For å forhindre at det dannes ama eller slaggstoffer i kroppen, er det viktig at fordøyelsen er i stand til å fordøye maten effektivt. Videre er det viktig å ha en god leverfunksjon, slik at ama kan renses ut av blodet etter at det er transportert dit fra kroppens celler. Sist, men ikke minst, er det viktig at man tømmer tarmen ordentlig hver dag, slik at ama/slaggstoffer kan gå fra cellene, til blodet, til fordøyelsen og så renses ut av kroppen gjennom avføringen – helst om morgenen. I løpet av natten foregår en renselse i kroppen. Ved å tømme tarmen om morgenen unngår vi å resirkulere slaggstoffene.

I Maharishi Ayurveda har vi to hovedprodukter for lever og tykktarm. Disse to produktene heter Livogard og Triphala Plus.

LIVOGARD

Livogard Trykk her for å lese mer om Livogard!

Livogard er et helhetlig produkt som er god for lever og fordøyelse. Hovedingrediensen i Livogard er en urt ved navn Terminalia chebula. Dette er en av de viktigste urtene i ayurveda. Den er tradisjonelt brukt for tykktarmen og leveren.

Andrographis paniculata

Andrographis paniculata, eller Kan Yang som den kalles i tradisjonell kinesisk medisin, er kjent som kongen av bitterurter. Bitre urter er god for lever og fordøyelse.

Livogard inneholder også gurkemeie, som i tillegg til å være god for immunforsvaret, også er god for leveren.

Ved å styrke leveren og bedre fordøyelsen bidrar Livogard til at kroppen renser seg selv. Her kommer det andre hovedproduktet, Triphala Plus, inn i bildet og motvirker treg mage slik at slaggstoffer i tarmen renses ut.

TRIPHALA PLUS

Triphala Plus Trykk her for å lese mer om Triphala Plus!

Triphala Plus består av de tre fruktene: indisk stikkelsbær eller amla, Terminalia belerica og Terminalia chebula, pluss roseblader. Det er mye forskning på Triphala. Den har en kraftig antioksidant.

Amla

I tillegg er den tradisjonelt kjent for sin evne til å motvirke treg mage, samtidig som den styrker tarmfunksjonen uten å skape avhengighet. Ved å ta 2-4 tabletter Triphala Plus ved sengetid støtter den renselsesprosessen som skjer i kroppen om natten og bidrar til at tarmen kan tømmes om morgenen, slik at slaggstoffene som renses ut i fordøyelsen i løpet av natten sendes ut av kroppen.

STRESS

Så langt har vi sett på viktigheten av å kunne fordøye maten ordentlig og samtidig være i stand til å rense ut slaggstoffer fra kroppen. Det tredje elementet i helsegrunnmuren fra Ayurveda er å være i stand til å beskytte seg mot stress.

Stress er sannsynligvis det som har den mest nedbrytende effekten på helsen vår. Stress svekker fordøyelsen og setter fart på aldringsprosessen i kroppen.

Når det oppstår en stressreaksjon:

 • Øker pustefrekvensen
 • Stiger blodtrykket
 • Blodgjennomstrømningen øker i hjerne og muskler, men senkes i fordøyelsen
 • Pupillene utvides
 • Stresshormoner utløses
 • Musklene spennes
 • Leveren frigjør glukose som energi til musklene
 • Blodets koaguleringsevne økes slik at blødninger fra dypere sår blir mindre risikable

I en akutt faresituasjon er disse reaksjonene kjærkomne og nødvendige. Problemet er at man utsettes for så mye mer press og forventning i dag at disse reaksjonene kan bli alt for hyppige, eller kanskje de ikke slås av i det hele tatt.

Når dette skjer fungerer ikke stressreaksjonene som en beskyttelse mot noe truende, men blir i seg selv truende og farlige for kroppen.

Ayurveda har en rekke råd om hvordan du kan beskytte deg mot stress:

 • Sørg for å ha balanse mellom arbeid og fritid.
 • Regelmessig meditasjon - Spesielt er Transcendental Meditasjon godt dokumentert for sin stressreduserende virkning.
 • Kom deg ut i naturen regelmessig.
 • Lek med barn så ofte du kan.
 • Spill behagelig oppløftende musikk.
 • Bruk stressreduserende urter.

PEACE OF MIND

Peace of Mind Trykk her for å lese mer om Peace of Mind!

I Ayurveda – beskrives en gruppe urter som har en spesielt gunstig virkning mot stress, virker lett beroligende på en overaktiv hjerne uten å sløve, og som er god for å øke konsentrasjon og hukommelse.

En av de viktigste urtene i denne kategorien kalles Brahmi i Ayurveda. På latin kalles den Bacopa monnieri.

Dette er en urt som tradisjonelt er brukt til å motvirke lett uro, bedre hukommelsen og bedre evnen til å fokusere.

Det har vært gjort en del interessante studier på Bacopa monnieri, som viser at den har evnen til å bedre hukommelse og kognitiv evne hos friske eldre.

Bacopa monnieri

Videre har forskning vist at Bacopa monnieri bedrer evnen til å ta opp ny informasjon og å holde på det man lærer.

I forsøk med rotter har Bacopa monnieri også vist seg å kunne forbedre hjernens evne til å takle stress.

Bacopa monnieri er hovedingrediensen i produktet Peace of Mind. Dette er en urteblanding basert på gamle ayurvediske oppskrifter. Peace of Mind virker lett beroligende og bedrer hukommelse og konsentrasjon. Både tradisjonell bruk, forskning og brukererfaringer peker i retning av at Peace of Mind kan være et godt verktøy i kampen mot stress.

GRUNNMURSPAKKE MED KJEMPETILBUD!

Vi har satt sammen en pakke med Triphala Plus, Livogard og Peace of Mind. Denne kombinasjonen styrker de tre viktigste funksjonene som er med på å holde deg frisk: evnen til å fordøye maten ordentlig, en god lever og evnen til å takle stress. Kjøp i dag og få 15% rabatt!