Chapatis – indiske myke flatbrød

Chapatis er ferske, hjemmelagde brød, laget med hvete eller andre melsorter og bakt helt uten gjær. Chapatis gir styrke og energi til kroppen, og er ansett for å være bra for alle de tre kroppstypene (doshas). Hvis du elsker brød og ikke kan gi opp hyggelig varmt brød, kan du prøve å lage chapatis – de smaker godt, er sunne og morsomme å lage.

IMG_7320

Chapatis er svært viktig i en tradisjonell indisk husholdning. Hver morgen lages en stor klump med deig til chapatis, og de blir spist til nesten alle måltid i løp av dagen. En god grønnsaksrett med varm chapatis, eller chapatis med mungdahlsuppe eller Kitchari gir et tilfredsstillende måltid.

I en travel hverdag kan det å lage chapatis være en liten utfordring, men med litt god planlegging, trenger det ikke å ta så lang tid.

Hvordan lage  chapatis:

Ingredienser:

ca. 5 dl. fint sammalt hvetemel (eller chapatimel kalt Atta funnet på indiske/orientalske butikker). Du kan også prøve med andre sorter mel hvis du ønsker.

1,5-2 dl.  lunkent vann

1/2 ts salt

2 ss Ghee (klarnet smør) eller olje

Bland mel og salt i en stor bolle (+ evt. litt ghee). Tilsett vann gradvis. Mengden vann varierer litt avhengig av hvilken melsort du bruker. Kna deigen til den blir en fuktig, men ikke klissete, deig. Kna godt, brett og press til deigen er smidig: tar ca. 7 minutter. Dekk deigen med et fuktig håndkle eller et fuktet tørkepapir (viktig at deigen ikke blir tørr) og la det hvile i minst 30 minutter, men helst to timer eller lenger. Det er viktig å la deigen stå og “hvile lenge”, for å senere å få “vellykkede” chapatis.

Chapatis

Når du er klar til å begynne å lage chapatis, så varmer du opp en jern-stekepanne eller en teflonpanne på middels til høy varme. Elt deigen igjen i flere minutter, ta gjerne i litt ekstra mel hvis deigen er klissete. Deigen skal være litt fuktig, men ikke klissete. Deretter kutter du deigen og lager baller i valnøtt-størrelser. Hver ball kjevles ut på en melet skjærebrett/benk til tynne, jevne “pannekaker” ca. 15 cm i diameter. “Pannekakene” bør ikke være for tynn eller for tykk, ca. 1-1,5 mm er fint. Det er ikke så lurt å stable de uferdige, utrullede chapatisene, siden de vil kunne klistre seg til hverandre. Når du steker chapatisene, lager du kun én om gangen. Du plasserer chapatien på en “tørr” stekepanne, da blir de best.

IMG_7313Når det er godt oppvarmet igjennom (ca. 10-20 sekunder), vil små hvite bobler komme frem på oppsiden. Med en stekespade (husk plastikk med teflon), vender du den på andre siden. Chapatisen bør steke ca. 1 eller 2 minutter på den andre siden. Når den er gyllenbrun på side 2, så snur du den tilbake til den første siden igjen. Trykk forsiktig på chapatisen med stekespaden. Chapatisen bør da blåse seg opp til “en ball” ganske fort.  Hvis chapatisen ikke blåser seg opp, det kan ha vært et lite hull i “pannekaken”, den er blitt brent/for tørr, eller deigen kan ha blitt knadd for lite. Steketid på chapatisen bør være “kort-lang-kort” (kort tid på første siden, så lenge på side 2, så kort på side 1 igjen), gjør man dette, er sjansen stor for at man lykkes lettere. Uansett, her gjelder uttrykket “øvelse gjør mester” i aller høyeste grad! Justér gjerne varmen etterhvert, slik at det ikke brenner seg for lett eller går for sakte. Tørk gjerne av stekepannen for tørt/brent mel etterhvert med noe tørkepapir, stekepannen bør være så “ren” og tørr som mulig. Fjern fra varmen og servér, eller legg den/dem på en tallerken (og stable alle de andre oppå), ta en liten bit ghee oppå hver chapatis (som smelter). Ta gjerne en tallerken oppå, for å holde chapatisene varm til servering.

Du kan også tilsette ghee/olje og krydder/urter til chapati-deigen før du knar den, hvis du har lyst – velg fra malt spisskummen, malt koriander, malt fennikel, paprika, strimlet ingefær, finhakket grønn chili, finhakket koriander, finhakket mynte blader eller Ajwain (ajowan-frø). Her er det bare å eksperimentere!

5 comments

  1. Fantastisk oppskrift! :). Det er både gøy og spennende å lage disse Chaptaene -og så er det så sunt.smakfulle og uten gjær! Ayurveda har gitt meg liv og helse tilbake :). TAKK!

Leave a comment