I en artikkel på klikk.no sier Dr. Degré at forkjølelse er bra for deg fordi det styrker immunforsvaret. Videre sies det at man kun blir forkjølet hvis man smittes av et av de 150 000 forkjølelsesvirusene som finnes. Dr. Degré sier også at han har liten tro på naturpreparater som ingefær og hvitløk.
Det er en kjennsgjerning at forkjølelse er forårsaket av et virus. Imidlertid mener jeg at konklusjonen som dras om at velutprøvde naturpreparater ikke virker, viser en manglende forståelse og en viss porsjon arroganse overfor tusener av års erfaring med urter.
Nå er det ikke slik at ingefær og hvitløk nødvendigvis kurerer forkjølelsen. Både hvitløk og ingefær virker slimløsende og lindrer forkjølelsessymptomene slik at forkjølelsen er mer til å leve med. Å ta en varm ingefærte når man har sår hals er lindrende enten det er vitenskapelig bevist eller ikke. Dette er noe av det samme som kunnskapen om at svisker virker avførende. Alle helsestasjoner i Norge forteller dette til nybakte mødre. De fleste av oss har erfart det. Imidlertid har European Food and Safety Authority (EFSA) nylig kommet frem til at dette ikke stemmer og nekter nå matfirmaer å bruke helsepåstander om at svisker er bra for treg mage. Arrogansen lenge leve.
Et annet spørsmål er om ingefær og hvitløk kan forebygge angrep fra forkjølelsesvirus. I Ayurveda, verdens kanskje eldste og mest omfattende helsesystem beskriver man forkjølelse som et resultat av en nedsatt fordøyelse. Den nedsatte fordøyelsen fører til at ufordøyd mat og toksiner samler seg opp og blokkerer kroppens mikrokanler. Dette fører igjen til at bakterier og virus får et mye bedre livsgrunnlag i kroppen samtidig som immunsystemet blir satt ned.
Det er en kjennsgjerning at to personer som utsettes for samme virus ikke reagerer på samme måte. En kan bli syk mens den andre har et immunsystem som tar knekken på viruset. Både hvitløk og ingefær er kjent for å styrke fordøyelsen og derved motvirke oppsamling av toksiner i kroppen. Dette er en kunnskap som har vært kjent i mange kulturer og det er kunnskap som millioner av mennesker verden over bruker med godt resultat.
Mitt poeng med dette innlegget er at man ikke må se seg blind på den til enhver tid herskende vitenskapelige sannhet. Alle gode vitenskaps menn og kvinner visste på et tidspunkt at jorden var flat. Det er den ikke lenger. Den vitenskapelige sannhet forandrer seg hurtig og kommer over tid ofte til samme konklusjon som velutprøvd kunnskap, nettop fordi denne kunnskapen i utgangspunkytet kom av at folk systematisk og vitenskapelig hadde betraktet verden og lært av erfaring. De som vil vite mer om ayurvedas syn på forkjølelse kan følge denne linken.
Ingen kommentarer ennå.