Lette allergiplager – Ayurvediske løsninger

Allergiplager er blitt vår nye folkesykdom. Beregninger fra forskjellige kilder viser at mellom 800.000 og 1 million nordmenn lider av pollenallergi. Rundt 25% av disse har store plager.

Forskere er usikre på hvorfor noen reagerer på pollen, støv, husdyr og forurensing mens andre er helt upåvirket.
Følgende blir nevnt som årsaker:
 • Forurensede omgivelser
 • Hyppig bruk af antibiotika
 • Kosthold
 • Kjemikalier
 • For lite frisk luft i husene.

Tradisjonelt har leger oppfordret allergikere til å unngå de allergener som forårsaker allergien. Allergisprøyter og antihistaminer som er den tradisjonelle behandlingen av allergiplager, kan gi en rekke skadelige bivirkninger,  som også kan gjøre tilstanden værre. Mange forskere tror at den endelige løsningen på allergiproblemer ligger i å finne måter, der man kan lære kroppen å ikke reagere på allergener. Siden kroppen er født med kunnskapen om hvordan den skal unngå dette, er spørsmålet man må stille seg hvordan man kan hindre kroppen i å ”miste” denne kunnskapen.

Ayurvedas forklaring på Allergiplager

Som så mange andre ubalanser regnes også allergiplager som et problem forårsaket av ama eller slaggstoffer som samler seg opp i kroppen.  Ama utvikles når maten ikke blir ordentlig fordøyd. Dette kan komme av at man spiser feil mat i henhold til ens konstitusjon, spiser matvarer som ikke passer sammen, som kalde meieriprodukter og blanding av kjøtt og fisk med melk eller krem,  eller hvis man spiser tungt fordøyelig mat regelmessig. Videre sier Ayurveda at det viktigste elementet i kostholdet er å sørge for å ha en god forbrenning. Hvis fordøyelseskraften er svak vil det produseres toksiner i kroppen. Et annet problem som skaper ama er inntak av restemat eller mat med mye konserveringsmiddel.

Når fordøyelsen ikke klarer å fordøye maten ordentlig samler ufordøyd maten seg i kroppen og blir til avfallstoffer (ama). Hvis ikke toksinene utskilles, vil de etter en tid bli ført rundt i kroppen. Amaen blokkerer kroppens transportkanaler og reagerer med kroppens vev og organer noe som fører til at kroppens funksjoner forstyrres. Allergier i et ayurvedisk perspektiv oppstår når toksinene begynner å forstyrre immunsystemets virke.

Hvordan løses problemet med allergiplager?

Det første man må gjøre er å rense ut toksinene. Deretter må man skape balanse i immunsystemet. Hvis man lider av pollenallergi er det lurt å starte utrensingen før våren kommer. Om vinteren er det vanlig at folk spiser tungt fordøyelig mat på grunn av det kalde været. Hvis maten ikke fordøyes skikkelig kan det i seg selv være nok til å skape nye toksiner. Det er viktig at man blir kvitt vinterens giftstoffer før våren kommer. Hvis ikke, begynner man sesongen med et immunsystem som ikke er fleksibelt nok til å tilpasse seg vårens pollen.

Forberedelse til våren

Sørg for å rense ut giftstoffer fra kroppen før sesongen. Bruk Triphala Plus og Livogard i 1-3 måneder før pollensesongen. Ta Allergard tablett og Allergard neseolje regelmessig gjennom hele sesongen. Dette vil gjenopplive kroppens intelligens og skape en beskyttelse mot allergener. Sørg for daglig tømming av tarmene da dette er en garanti for at man blir kvitt toksiner. Her er noen råd for regelmessig avføring.

Tips til utrensing av avfallsstoffer

 • Få tilstrekkelig hvile – i seng før 22.00 stå opp før 06.00.
 • Spis sunn, næringsrik, lett fordøyelig mat.
 • Spis flere grønnsaker og naturlige antioksidanter.
 • Spis søt og saftig frukt.
 • Drikk rikelig med rent, kokt vann for å skylle avfallsstoffene ut. I 2-4 uker kan du drikke kokt vann hver 1/2 time.
 • Ta utrensende urter som Triphala Plus og LivoGard.

Kostholdsråd

 • For å rense kroppen i allergisesongen anbefales grønne bladgrønsaker og sommersquash (lys grønn farge på skallet og hvit inni). Disse virker kjølende og reduserer toksiner.
 • Unngå søtvierfamilien: tomater, poteter, aubergine, chilli og paprika. De blokkerer kanalene og skaper toksiner som gjør plagene verre. Unngå også bananer og større bønner, de er vanskeligere å fordøye.
 • Unngå eddik (som bl.a finnes i pickles, ketchup og salatdressinger). Spis alltid sunn, «levende» mat, og unngå bearbeidet eller enhver form for «død» mat.
 • Unngå tunge melkeprodukter som ost og yoghurt (spesielt om kvelden), men drikk lassi. Lassi lages ved å blande fire deler vann med en del nylaget yoghurt pluss litt honning og kardemomme hvis man ønsker en søt smak. Drikk dette til frokost for å fremme en bedre fordøyelse og for å redusere Pitta.
Disse krydderne er meget virkningsfulle mot lette allergiplager:
 • Gurkemeie motvirker allergener.
 • Spisskummen stopper opphopning av toksiner.
 • Koriander bidrar til at cellene renses for giftstoffer.
 • Fennikel virker avkjølende og nøytraliserende på lette allergiske reaksjoner.
 • Ingefær motvirker oppbygging av toksiner i tillegg til at det renser kanalene i kroppen.
 • Svartpepper øker opptaket av næringsstoffer, i tillegg til at den virker rensende på kroppens kanaler.

Livsstil i allergisesongen

Diett, søvn og meditasjon er tre grunnleggende elementer for god helse. Dette bør derfor vies ekstra mye oppmerksomhet når immunsystemet er under press. Under allergisesongen er immunsystemet angrepet. Da er det viktig med nok søvn om natten. Sov når kroppen hviler optimalt. Allergisymptomene vil øke hvis man legger seg og står opp sent, det forstyrrer den naturlige døgnrytmen. Resultatet blir blokkerte kanaler og svekket immunforsvar. Det er best å legge seg før kl. 22.00 og stå opp før kl. 06.00 hver dag. Rensing og gjenoppbygging av kroppen begynner etter kl. 22.00.

Ayurveda har en rekke meget gode urtepreparater mot lette allergiplager. Spesielt er urtene gurkemeie og indisk basilikum brukt mye mot allergi relaterte plager. Her kan du lese mer om urtepreparater som brukes mot lette allergiplager.

3 kommentarer til Lette allergiplager – Ayurvediske løsninger

 1. May-Katharina Nilsson 29 april, 2014 at 13:36 #

  Hei! 🙂

  Takk for fine gode råd. Jeg har en datter på 27 år og et barnebarn på 5 år, og som er meget plaget av Pollen allergi. De lider seg gjennom Pollen sesongen og jeg har veldig vondt av de.

  De har tar antihistaminer, nesespray og øyendråper. Hva slags råd kan dere gi? Hva koster en konsultasjon hos dere? Vi bor i Oslo. Har dere en avd. her?

  Mvh
  May-Katharina Nilsson

  • Ingeborg 8 mai, 2014 at 15:50 #

   Hei May-Katharina Nilsson!
   Takk for ditt spørsmål.
   Det finnes svært mange råd mot allergier i alle former – f.eks. drikk og spis varme ting, unngå alt som er iskaldt, tungt, rå, svært sterk og sure matvarer (chili, eddik, kald yoghurt, kaffe, mye brød med gjær i, tomater etc.), gammel/brent/prossesert mat etc. – alt dette svekker fordøyelsen og skaper slaggstoff i kroppen.
   Produktmessig så er det i hovedsak ALLERGARD TABLETTER, ALLERGARD NESEOLJE, KAPHA TE og PITTA TE som vil virke best for den type plager. Allergard olje er vi midlertidig tom for, men ved en eventuell forsendelse kan vi legge ved noe prøver på denne (vi har noen med utgått best-før dato nå i april, som fungerer svært fint allikevel). Alle disse kan tas ved siden av andre preparater, men som tommelfingerregel, bør det gå minst 1 time mellom opptak av de forskjellige.
   Vi får ellers ayurveda-lege til Norge 2-3 ganger i året. Han er svært flink og gir konsultasjoner med pulsdiagnose. Dette sender vi ut mail om, som du får så fort vi vet datoene. Du kan ringe oss når du måtte ønske på 55136900, eller skrive mail til og få svar på det du måtte lure på.
   Håper du har fått svar på dine spørsmål.

   Mvh Ingeborg S. Reiso

  • Ingeborg 8 mai, 2014 at 16:12 #

   Konsultasjon koster (idag) 950,- og varer en halvtime.

Legg igjen en kommentar

Denne nettsiden bruker cookies for å vise annonser basert
på en brukers tidligere besøk på våre nettsider. Les mer her.