Søvn problemer? – Ayurvediske råd for bedre søvn

søvn

Uten søvnbesvær

Søvn er en av grunnpilarene for en god helse. Det er like viktig for et godt liv og en god helse som mat er. Normal søvn styrker sinn og kropp og er nødvendig for at nervesystemet skal fungere ordentlig. Mangel på søvn gjør deg sløv og fører til mangel på konsentrasjon, gir hukommelsesproblemer, svekker mentale evner, gir humørsvingninger, svekker immunsystemet og kan i ekstreme tilfeller produsere hallusinasjoner.

Ifølge Ayurveda verdens eldste holistiske helsesystem,  gir riktige mengder søvn lykke, revitalisering av kroppsvevene, vedlikehold av fysisk og mental styrke, vitalitet, god hukommelse og konsentrasjonsevne og fører til en god helse. Dyp søvn fremmer utskillelsen av veksthormoner som gjør at kroppsceller regenereres. Veksthormon er et protein som produseres i hypofysen og stimulerer både fettforbrenning og vekst av muskelmasse. Det er derfor viktig å få god kvalitetsøvn hvis du skal ned i vekt.

Årsak til søvnproblemer

I ayurveda snakker man om tre hovedtyper av søvnproblemer: Søvnproblemer forårsaket av vata, pitta eller kapha. Disse har forskellige årsaker og påvirker søvn på helt forskjellige måter.

Vata Søvnproblemer

En ubalanse i vata gjør at koordinasjonen mellom læreevnen, evnen til å holde på kunnskap og langtidshukommelsen svekkes. Dette fører til at sinnet identifiserer seg med sanseobjektene. Et eksempel er at du tenker på en sitron og får en sur smak i munnen. Sinnet fungerer ikke som et sinn men som en forlengelse av av sansene.

Når du går til sengs og dagens hendelser fortsetter å spinne rundt i hodet ditt sammen med følelsene som hang sammen med dem, er det vanskelig å sovne. Vata søvnproblemer gir seg utslag i innsovningsvansker på grunn av for mye mental aktivitet og fordi man har mistet evnen til å distansere seg fra følelsene som dagens hendelser produserte.

Pitta Søvnproblemer

Når pitta forårsaker søvnproblemer  sovner man vanligvis uten noe problem. Imidlertid kan man våkne opp midt på natten gjerne mellom klokken 2 og 3 og ha problemer med å sovne igjen. Noen har også en følelse av sinne eller frykt og kan være tørr i munnen, eller man kan våknne opp fra søvnen og være veldig varm. Dette er søvnproblemer forårsaket av pitta som består av ild elementet. Det er ofte forårsaket av fordøyelsen, særlig hvis man spiser et stort måltid sent om kvelden.

Kapha Søvnproblemer

Når du har hatt en god natts søvn og våkner opp om morgenen uten å være uthvilt er det ofte kapha som forårsaker problemet. Kapha ubalanse kommer ofte sammen med en nedsatt fordøyelseskraft som gjør at man ikke fordøyer maten ordentlig. Dette fører til at det samler seg opp slaggstoffer i systemet som blokkerer kroppens mikrokanaler. Energi og næring kommer ikke effektivt ut til cellene og man begynner å føle seg trett og lite uthvilt selv om man får nok hvile.

Ayurvediske råd for bedre søvn

Generelle råd for bedre søvn
  • Sørg for å ha det rent og ryddig i sengen og på soverommet.
  • Sørg for å få nok frisk luft og bevegelse i løpet av dagen. En rolig kveldstur fremmer også en god søvn.
  • Unngå hard trening og stressende mental aktivitet rett før du skal legge deg.
  • Reduser mat og drikke som inneholder alkohol, eller koffein (slik som kaffe, te, coladrikker og sjokolade) da disse kan forstyrre søvnen. Det samme gjør appetittdempere og vanndrivende stoffer.
  • Ta mer fersk frukt og grønnsaker som gir kroppen råmaterialer for beroligende nevrohormoner.
  • Ha en mørk og stille atmosfære i soverommet og gå til sengs til samme tid hver kveld, og enda viktigere, stå opp til samme tidspunkt hver morgen, selv i helger. Massér kroppen din regelmessig med olje, spesielt hode og føtter før du går til sengs.
  • Varm, kokt melk med gurkemeie og kardemomme virker også beroligende før leggetid.
Råd mot innsovningsvansker – Vata søvnproblemer
  • Unngå for mye stimuli om kvelden
  • Vær forsiktig med å se voldsomme og overstimulerende TV programmer
  • Ikke arbeid for mye og spesielt ikke på data om kvelden
  • Gjør oljemassasje med sesam eller olivenolje under fotsålene og på håndflatene før sengetid. Dette balanserer vata.
  • Drikk beroligende urteteer som Vata te før sengetid.
  • Prøv å slippe problemene dine og la vær å bruke oppmerksomhet på dem når du skal legge deg.
  • Bruk hvileposisjonen i Yoga Asanas der du ligger på ryggen med hendene ned langs siden. La spenningene flyte ut av kroppen. La gjerne oppmerksomheten din gå til pusten da dette hjelper sinnet å koble seg løs fra sansene og falle i søvn.
Råd mot oppvåkning om natten – Pitta søvnproblemer
  • Ikke spis mat etter kl 19.00 om kvelden. Prøv å unngå sterk krydret mat om kvelden. Ikke spis et tungt måltid om kvelden.
  • Drikk gjerne Pitta te om kvelden før sengetid da den hjelper på fordøyelsen og kjøler kroppen.
  • Hold soverommet kjølig mens du sover. Ha gjerne en liten gløtt på vinduet.
  • Legg deg tidlig, helst før kl 10 om kvelden. På den måten får du maks effekt av renselsesprosessen som kroppen gjennomgår i pitta tiden fra kl 22-02.
  • Hvis du føler deg sulten ved sengetid drikk en kopp kokt melk med litt kardemomme i.
Råd når du ikke er uthvilt etter en god natts søvn – Kapha søvnproblemer
  • Det viktigste du kan gjøre er å stå opp før kl 06.00 om morgenen. Mellom kl 6 og 10 er det kapha tid. Jo lengre du sover om morgenen jo tyngre og mindre uthvilt vil du føle deg.
  • Når du er trøtt om morgenen etter en god natts søvn tyder det på ama eller slaggstoffer i kroppen. Du trenger å rense systemet.
  • For å rense kroppen: Kok 1 liter vann med 1-2 skiver fersk ingefær og 1 teskje spisskommenfrø. Kok i 10 minutter. Sil fra urtene og ha vannet på en termos. Drikk fra en slurk til 1 kopp hver halve time i løpet av dagen. Kjør denne kuren i minst 2 uker.

Urter som bedrer søvnen

I Ayurveda bruker man også urtepreparater for å bedre søvnen. Dette er ikke tradisjonell sovemedisin men snarere urter som balanserer energiene i kroppen uten å virke sløvende slik at søvnen blir bedre enten det er vata, pitta eller kapha som forårsaker problemene. Klikk her for å lære mer om ayurvediske urter mot søvnproblemer.

Leave a comment