Syv steg for å redusere stress og øke din hjernekraft

Redusere stressMental yteevne styres av tre mentale aspekter: «Dhi» – lære- eller oppfattelsesevne, som styres av Vata dosha, «dhriti» – evnen til å holde på og behandle kunnskap, som administreres av Pitta dosha, og «smriti» – langtidsminne eller evnen til å hente fram kunnskap, som kontrolleres av Kapha dosha.

For best mulig mental yteevne og realisering av ditt fulle mentale potensiale, trenger hver av disse faktorene å fungere på topp, samtidig som koordinasjonen mellom de tre faktorene må være optimal.  I ayurveda anbefaler man å bruke oppmerksomheten på de tre grunnleggende pillarene for god helse – kosthold, søvn og helsefremmende livsstil for å oppnå tilstanden av mental helhet og balanse.

Her er noen ayurvediske tips for å styrke hjernekraften:

1. Spis ren, «intelligent» mat

Ayurveda sier at det er viktig å spise mat som er naturlig og ren, fordi slik mat blir bedre tatt opp i kroppen. Mat som er genmanipulert, prosessert eller raffinert har mistet mye av sin naturlige intelligens. Slik mat forstyrrer intellektet og koordineringen av de tre aspektene av mental styrke: dhi, dhriti og smriti.

Boksemat eller mat som er preservert med kunstige tilsetningsstoffer og preserveringsmidler, eller kunstig farge og smak, er ikke gunstig for hverken mental eller fysisk helse. Matlaging med ferske økologiske ingredienser tar kanskje litt mer tid og anstrengelse, men både hjernen og hele fysiologien vil betale deg tilbake med bedre yteevne. Gjør det til en underholdende ting å kjøpe helsefremmende mat. Besøk gårdsmarkeder i ditt nærområde og prøv nye eksotike grønnsaker og frukter. Eksprimenter med din egen kjøkkehage.

2. Sørg for å få balansert næring

Ayurveda anbefaler en diett med mye vegetabilske ingredienser. Korn, bønner og belgfrukter  gir næring til hjernen. Sørg også for å spise mye kokte grønnsaker, spesielt bladgrønnsaker. Søte naturlige fruktjuicer er god for rensing, de hjelper til å rense toksiner ut av kroppen . Frisk pressede fruktjuicer gir hurtig næring til både kropp og sinn.

Ikke kutt ut alt fett fra maten. Fett er viktig for en rekke kroppsprosesser, deriblant hjernefunksjonen. En fettfattig diett kan gi glemskhet og konsentrasjonsproblemer. Ghee eller klaret smør er en effektiv transportør av urter og krydder til hjernen og til kroppens celler. Hvis du tåler det, kan du godt ha litt melkeprodukter i kostholdet ditt. Økologisk helmelk og frisk yoghurt er ok. Vær forsiktig med ost, da det tetter til kroppens kanaler. Mandel og valnøtt er god mat for hjernen.

Kutt ned på næringsfattig «junk food» og sukkerholdige drikker, da disse forstyrrer næringsopptaket i kroppen. Søte frukter, rosiner og dadler er mye bedre alternativer, hvis du trenger noe søtt.

Krydder er viktige tilskudd til en hjernekraft-styrkende diett. Mange krydderurter  styrker fordøyelsen og utrensing av toksiner fra kroppen. Det betyr at kanalene i kroppen, inkludert kanalene til og i hjernen vil være fri for blokkeringer. Svart pepper i mindre mengder er spesielt anbefalt for å rense kanalene i hjernen og fremme flyten av oksygen til hjernen.

Eksponering av tungmetaller som bly og aluminium har vist seg å være skadelig for hjernen. Overdreven bruk av alkohol og koffein er heller ikke bra.

I henhold til Ayurveda er gode spisevaner like viktig som hva du spiser. Sitt ned og fokuser på maten og ikke arbeid, se tv, kjør bil o.s.v. når du spiser. Iskalde drikker forstyrrer fordøyelsen og setter ned næringsopptaket fra maten og bør derfor unngås.

3. Bruk antioksidanter

Det er over hundre milliarder celler i hjernen som bruker oksygen som brennstoff. Siden hjernen er en storforbruker av oksygen er den også utsatt for oksiderings skader. Frie radikaler, reaktive oksygenbaserte kjemikalier, øker med stress, forurensing og kjemikalier i maten. Over tid kan de skade både hjerneceller og hjernefunksjonen.

Antioksidanter er nødvendig for en effektiv hjernefunksjon over tid. Nyere forskning viser at blåbær er effektiv mat for hjernen på grunn av sin kraftige antioksidant-effekt. I Ayurveda finnes en annen plante som er en enda kraftigere antioksidant – Amalaki. Amalaki eller indisk stikkelsbær er ansett for å være en av verdens rikeste naturlige kilder til Vitamin C. Den finnes i produkter som Triphala Plus, men kan også fås i sin rene form i Amla Energy, der den har gjennomgått 21 prosesser for å øke opptak og virkning.

4. Bruk urter for å øke mental kraft

Ayurveda beskriver en  spesiell type urter som  «Medhya» urter — urter som er spesielt gode for mental balanse. Dette er urter som styrker de tre mentale aspekter – læreevnen, evnen til å holde på kunnskap og langtids hukommelse. I tillegg gir disse urtene næring til hjernen.

Brahmi eller Bacopa monnieri er en urt som er spesielt bra for mental kraft. Bacopa har  vist i flere kliniske studier, å ha evnen til å redusere stress ved å øke nivået av serotonoin, et signalstoff i hjernen som bidrar til lett avslapning. Bacopa bidrar til reparasjon av ødelagte nerver ved å øke kinaseaktiviteten, produksjon av nytt nervevev og gjenoppretting av aktiviteten i synapsene og til slutt overføringen av nerveimpulser. Det gjør at den er meget god for hjernen og sentralnervesystemet.

Konsentrert Brahmiekstrakt inneholder de aktive molekylene Bacoside A & B. Bacoside bidrar til frigivelse av nitrogenoksid, som fører til lett avslapning av musklene rundt blodkarene og gir en øket sirkulasjonen i kroppen. Bacoside B er et protein som styrker hjernecellene. Triterpenoid saponiner og Bacosides fra Bacopa monnieri spiller en sentral rolle i forbedringen av overføringen av nerveimpulsene. Herasaponin fra Bacopa virker lett beroligende og avslappende og kan derfor redusere lett søvnbesvær. Urteblandingen Peace of Mind inneholder Brahmi sammen med 7 andre ingredienser som styrker den balanserende effekten på lett uro og konsentrasjonsvansker som produktet er kjent for.

5. Styr stressnivået

Vi lever i en vanskelig tid, der stress og mental uro forårsaket av tidspress og vanskelige arbeidsforhold, kan legge en kraftig demper på den mentale yteevnen. Et rolig og fokusert sinn gir bedre fokus, oppmerksomhets spenn, evne til å lære nye ting og evne til å løse problemer. Det er viktig å lære seg å mestre stress før det blir et alvorlig problem. Stress har en nedbrytende påvirkning på hjernen vår.

Ordentlig tidsplanlegging, regelmessige pauser når du engasjerer deg i intens mental aktivitet og å opprettholde en sunn balanse mellom arbeid og hvile, kan hjelpe mot stress. Transendental Meditasjon i 20 minutter to ganger daglig er meget godt dokumentert som et effektivt verktøy for å redusere stress. Avslappende musikk, aromaer som sandeltre (fås i røkelse) og lavendel (finnes i vata aromaolje) eller en avslappende kveldstur kan hjelpe med å balansere sinn og følelser.

Daglig ayurvedisk selv-massasje (abhyanga) er avslappende og avstressende. Massasjen renser, styrker og revitaliserer kroppen.

Uten søvnbesvær6. Få nok søvn og hvile av god kvalitet

En av vår tids mest utbredte stressrelaterte plage er søvnproblemer. Sammen med diett og livsstil er søvn en av grunnpilarene for en god helse. God fysisk og mental yteevne er ikke mulig, hvis vi ikke sover ordentlig.

Å få god kvalitetssøvn er viktigere enn å få åtte timers søvn hver natt. I følge Ayurveda får vi god søvn når sinnet er helt koblet fra sansene. Kvalitetssøvn lader og revitaliserer hjernen og bedrer både kort og langtids hukommelse. Hvor mye søvn vi trenger varierer individuelt. Lytt til kropp og sinn. Den beste tiden å sove på er mellom kl 22.00 og 06.00. Da følger kroppen naturens rytmer.

Regelmessig oljemassasje er bra for en bedre søvnkvalitet. Å redusere stimulerende midler som kaffe, nikotin og alkohol er også gunstig. Kutt ut alle arbeidsrelaterte aktiviteter i soverommet. Å avslutte dagen med avslappende aktiviteter, istedenfor stimulerende gjøremål, roer ned sinnet og gjør deg klar for en god natts søvn. Blissful Sleep er en urteblanding med Brahmi eller Bacopa monnieri som hovedingrediens. Den hjelper på innsovning, motvirker oppvåkning om natten og gir en dypere hvile. Vata te har også en lett beroliogende virkning om kvelden.

7. Bruk hjernen!

Uansett alder eller yrke trenger hjernen din konstante utfordringer for å holde seg i form. Uansett om du løser kryssord, memoriserer klassisk litteratur eller lærer nye ferdigheter – sørg for å holde hjernen beskjeftiget. Hvis du ikke bruker hjernen, ruster den sakte vekk.

Vil du lære mer om Ayurveda? Vi har laget en flott ebok som du kan laste ned ved å følge denne linken.

Ingen kommentarer ennå.

Legg igjen en kommentar

Denne nettsiden bruker cookies for å vise annonser basert
på en brukers tidligere besøk på våre nettsider. Les mer her.