Oppskrift på Ghee – klaret smør

Ghee

For å lage ghee trenger du:

  • En tykkbunnet panne, i rustfritt stål eller jern.
  • En stykke klut, linklede, gammelt bomullstoff eller lignende.
  • En ren glasskrukke m/lokk eller fler. (Gjerne gamle syltetøyglass…)
  • 1/4 kilo USALTET SMØR (gir ca. 200 gram klaret smør).

NB! Det kan være lurt å kjøpe inn ½ kg eller mer usaltet smør og tilberede ghee av.

  1. Legg smørstykkene i en gryte (helst tykkbunnet) over middels varme. Når smøret er smeltet, skrus varmen ned til svak varme, men det bør være såpass at det “småbobler” litt.  Når smøret varmes og smelter, dannes et hvitt skum på toppen. Dette kan man fjerne med en skje hvis ønskelig. En må være meget forsiktig med for mye varme, for da kan smøret brenne seg.
  2. La smøret koke på denne svake varmen uten lokk og uten omrøring i ca. 45-60 (evt. opptil 1,5 time) minutter, eller til det underste laget av smøret er blitt gulbrunt og det mellomste laget, GHEE, er helt klart/gjennomsiktig. Det ser du ved å ta til side skummet på toppen. Har du større mengder med smør som skal tilberedes til ghee bør du beregne lenger koketid – f.eks så kan 3-4 kg smør ta opptil 5-6 timer. Skummet fjernes når GHEEen er ferdig. Ghee er det samme som klaret smør – det som er øverst på rømmegrøten.
  3. Hell den klare væsken forsiktig gjennom et tett tøystykke, som er lagt i en sikt, over i en skål. Dersom det er faste partikler i væsken, må den siles på nytt for å unngå at den blir harsk. Flytende GHEE skal være helt klar og ha en frisk gul farge i romtemperatur. Klar, flytende GHEE helles over i en krukke eller glass med tett lokk og settes i kjøleskap eller oppbevares i stuetemperatur inntil den skal brukes. GHEE får en fast konsistens ved avkjøling.

GHEE kan fint oppbevares i romtemperatur (2-3 måneder), men det er smart å ha det i kjøleskap hvis mulig, da det holder seg lenger der (1 år). En idé er å ha litt på et glass/krukke på kjøkkenbenken, men ellers ha resten(størsteparten) i kjøleskapet og fylle på etterhvert. og kan brukes som olje eller smør til all matlaging.

Det er ansett for å være den absolutt beste formen for fett i Ayurveda, spesielt hvis man steker maten da det tåler høy varme. Moderne forskning på GHEE har visst at det senker kolesterolet og er full av antioksydanter. Den er god for blodet/hjerte og fordøyelsen og har mange svært gode kvaliteter for helsen.

Ghee versus smør

  • Flott å bruke til matlaging: Siden ghee ikke inneholder melkestoffer, brenner den seg ikke så lett ved høye temperaturer, slik smør gjør. På grunn av dette anses den som den beste olje for baking, steking og fritering. I tillegg har den en søt aroma og blir faktisk rikere i smak når den brukes i matlaging.
  • Casein- and Laktosefri: I hovedsak er det lite eller ikke noe melkestoffer igjen i GHEE, så inntak av ghee er som regel trygt for de med intoleranse (de som er ekstremt følsom bør være forsiktig!)
  • Rik på smak: GHEE har en rik, søt og nøtteaktig smak. Litt ghee på maten gir mye smak på maten. En spiseskje ghee kan erstatte 3 spiseskjeer med olje eller smør i din oppskrift.
  • Alkalisk effect: GHEE har en mildt alkaliserende effekt på kroppen mot den mer syredannende effekten som smør har.
  • Ayurvedisk bruk: GHEE som har blitt tilberedt riktig etter ayurvediske oppskrifter har svært helende effekt på huden (svært god for tørr, sprukken og ødelagt hud), virker betennelsesdempende og god ved forbrenning. GHEE blir mye brukt i både massasje og i Ayurvediske kosttilskudd (sammen med urter), og anses å ha svært helende egenskaper. GHEE er ansett for å ha mye bedre egenskaper (Sattva) enn smør (Tamas). Smør øker Kapha, mens GHEE balanserer alle 3 doshas (kroppstyper). Den sies å styrke kroppen, synet/øynene, mentale egenskaper og være vitaliserende. Når den inntas ved måltider styrker den forbrenningen.

Følg linken hvis du er interessert i mer info om ayurveda.

Likte du innlegget? Er du helt uenig? Gi oss en kommentar uansett!

16 comments

  1. Tusen takk for en sånn flott forklaring. Jeg lager Ghee nå og synes det er et must når man skal lage Indiske retter. I dag blir det en helaften med allo Gobi med basmati ris så klart. Garlic naan og Raita 🙂 Oh, i Love Indian food 🙂

    1. Jeg ble øyeblikkelig svært interessert i Deres produkter.hva dere står for og at vi Bør bruke Naturlige urter og kosttilskudd. Jeg vil Lære ALT.som er mulig å Lære om AYURVEDA! Er så utrolig glad for at jeg fant dere. ! Har allerede prøvd 2 produkter fra dere med Suksess.og jeg vil prøve mer! Jeg går til Kineseolog og hun testet meg opp mot disse produktene og hun sa disse produktene er Veldig Bra for meg. Kunne tenke meg å utdanne meg i dette.så ber om at dere sender meg alle mulige salgs tilbud på å Lære meg Alt om dette. Jeg mener også.med flere.at E-stoffer og konservering kan føres til Kreft. Der er mest de siste 50 åra vi har blitt foret med disse giftene i maten.som ikke er bra for oss. Kreften har spredd seg som ild i tøft gress ! Har vært Forsøkskanin lene nok nå og vil tilbake til Naturen! TAKK for Topp produkter :). Jeg er medlem på Livstid.for Deres produkter har definitivt gitt meg Mye bedre Helse og humør !:) vennlig hilsen Ruth Dalen

  2. Har nå prøvet å lage klarnet smør, men det ble brunfarget. Har jeg brukt for høy varme? Er det en temperatur en kan bruke? Ioppskriften står det at det skal koke, og det var så vidt eg såg bevegelse i overflaten, men har dette allikevel vert for høy temperatur.

    1. Hei Erling Kvalavåg!
      Du har nok latt det stå på litt for lenge, det gjelder å sjekke underveis, ta bort skummet på toppen med jevne mellomrom. Kanskje du også hadde noe høy varme. Det skal være på svakeste varme på minste platen på komfyren. Hvis det bobler litt mye, er det bare å sette gryten halvveis på platen. Ellers er gheen, det klarnede smøret, litt gyllengul/brun når den er ferdig. Prøv igjen og ta det av litt før det blir brunt. Lykke til.

  3. Hei.

    Takk for mye interessant lesestoff. Jeg er blodfersk i Ayurveda, og prøver meg litt frem med oppskrifter og lignende. For en liten stund siden prøvde jeg å lage ghee, og resultatet så svært bra ut i det jeg helte over på norgesglasset, klar og gul farge, MEN, nå ser ghee-en litt kornete ut, på tross av at den har stått i romtemperatur, og mørkt. Er den fremdeles spiselig?

    1. Hei Elisabeth! Ghee er alltid helt blank og gjennomsiktig som olje når den er varm. Når ghee kjøler seg ned, blir den mer tett, ugjennomsiktlig og har en mer lysegul. Kan av og til være litt mørkere, som kan være tegn på at gheen kan ha blitt litt “brent”, men går vanligvis helt fint å spise, så lenge det ikke er vond eller brentsmak på den. Lykke til videre. Mvh Ingeborg S. Reiso

  4. HEI.
    Hvorfor bruke basmati ris sammen med Mung dal bønner, er det noen næring i den?

    1. Hei. Basmatiris er kjent for å være Vata balanserende, det gir noe næring og karbohydrater, men sammen med Mungdal og grønnsaker blir det en veldig helhetlig, nærende og balanserende rett. I ayurveda er man ikke kun opptatt av næringsinnhold, men også av en rekke andre kvaliteter med mat som også påvirker vår fysiske og mentale helse. Noen sunne karbohydrater (som f.eks. i ris) er sunt for å gi både energi og “ro” i kropp og sinn (Vata beroligende). Håper du har fått svar på ditt spørsmål.

  5. Er det ikke en fordel å bytte kjele etter at Ghee`en har kokt en stund.
    Når det har blitt en del brunt i bunn av kjelen, så har jeg inntrykk av at det trengs mer varme enn om man koker alt ferdig i en kjele.
    Kan ikke det brune i bunn av kjelen sette smak på oljen hvis det koker flere timer?

    Er Ghee fetende. Hvis man spiser f.eks. kitchari en stund, for renselse og slanking, skal man helst kutte ut ghee da? Eller har Ghee en slankende effekt i moderate mengder?
    Takk for svar – Roger Eriksen – roger.eriksen@sunnaas.no

    1. Hei Roger. Nei, man trenger ikke bytte kjele, bare la det som er i bunn være der. Det er ok så lenge det er brunt, bør ikke bli svart. Nei, setter ikke smak på gheeen. I store mengde er ghee fetende, men har mange egenskaper, er bra for forbrenning, litt slankende og er nærende i mindre mengder. Håper du føler at du har fått svar på det du lurte på.

  6. Hei! Dette gikk ikke helt etter oppskriften for meg. Smøret begynte aldri å koke, og melkeproteinet la seg på bunnen. Etter 1,2 time (1,5kg smør) gav jeg opp og silte resultatet jeg fikk. Det gikk bra, men mot slutten fikk jeg melkeprotein nederst i sikten og da kom dette gjennom klede. Kanskje er laveste temperatur på min induksjonskomfyr for lav slik at den bør stå på 2? Eller trengs heller mer tid?

    1. Hei Aud. Ja, det har nok vært for svak varme, det er fint at det “småbobler” litt. Dette kom nok ikke helt frem i oppskriften. Fettet og melkeproteinet skal dele seg etter en stund, der fettet (gheeen – det klarnede smøret) er helt gjennomsiktig og klart. Håper du får det til neste gang.

  7. Hei. Jeg lurer på om det er nødvendig at smøret skal koke? Det skiller seg fint over tid, uten å bli brunt. Kan lett helles av???

    1. Det ideelle er at det småkoker (veldig forsiktig), da skiller melkestoffene seg fra fettet ordentlig. Det brune bare blir liggendes i bunn, det som flyter til toppen kan fjernes lett. resten helles gjennom “klede” eller noe lignende. Håper det er OK.

Comments are closed.