http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Skru opp varmen mot forkjølelsessymptomer – Tips fra Maharishi Ayurveda

Har du lagt merke til hvor mange røde rennende neser det er om vinteren? Salg av Kleenex går opp og antihistaminene flyr ut av apoteket. Kanskje du selv sitter og snufser når du leser dette?
Ikke fortvil – du kan vinne den kalde krigen mot forkjølelse, selv uten hjelp av legemidler. Tro det eller ei, noen ganger kan noe så enkelt som å legge seg i tide være ditt beste våpen mot forkjølelse!

Årsaken til forkjølelse

Ayurveda, Indias urgamle vitenskap om helse, har en interessant teori om sykdom. Teorien går ut på at all sykdom kommer av at elementene som styrer kroppen kommer ut av balanse. Forkjølelse er et resultat av at fordøyelseskraften eller ”agni” som den kalles i Ayurveda, blir nedsatt. Hva forårsaker det? Først og fremst kaldt vær i seg selv. Når den ytre temperaturen går ned så gjør immunsystemet ditt det samme.

Her er hva som skjer: Den nedsatte forbrenningskraften inne i kroppen klarer ikke å forbrenne toksiner eller ”ama” som det kalles i Ayurveda, fullstendig. Toksinene blokkerer kroppens mikrokanaler og genererer slim. Slim og toksiner sammen gir problemer. En ayurvedalege vil si at kroppen på dette stadiet er som et jorde som er godt gjødslet for å dyrke virus. Ama eller toksiner virker som gjødsel som gir virusene gode omgivelser for å vokse i. Når mikrokanalene er rene og kroppen fri for toksiner vil immunsystemet ta seg av virus og andre uønskede inntrengere. Når kroppen er full av toksiner blir vi syk.

Så mye om årsakene. Her er løsningen.

Nøkkelen er som du sikkert har forstått å sørge for at kroppens forbrenningsmekanismer fungerer. Dette er lett å gjøre når du skjønner at mye av rådene som gis i Ayurveda er ren logikk og sunn fornuft.  Her er hva du bør gjøre og ikke gjøre i forkjølelses sesongen:

Diett

 1. Sunn fornuft tilsier at sen høst, vinter og tidlig vår er tiden for å holde seg unna tunge og kalde matvarer som iskrem og yogurt. Går du til en vaidya eller ayurvedisk lege vil han eller hun også si at du bør være forsiktig med tomater, aubergine og bananer  fordi de er ”kalde” matvarer som setter ned forbrenningen.
 2. Hold deg varm innvendig med krydder. Spisskommen er ansett for å være en effektiv hjelp til å forbrenne ama eller toksiner som blokkerer kroppens kanaler. Bruk varmende urter som svart pepper, koriander og spisskommen. Nellik som kokes i melk er også meget bra.
 3. Du trenger mye forbrenningskraft for å fordøye kaker og desserter. Dette betyr ikke at du må holde deg unna alt som er søtt hele vintersesongen.  Bruk kardemomme, kanel eller laubærblader med søtsaker. Dette gjør at sukker fordøyes mer effektivt. Hva er så den ideelle vinterdesserten? Eple kokt med nellik. Ta et søtt eple. Stikk 4 nellikstilker inn i eplet og kok i 10 minutter. Ta så ut nellikene og spis. Dette er en varmende og energigivende dessert.
 4. Spis gurkemeie, det gule krydderet som tar knekken på ”ama”  og bygger immunitet. Alt som trengs er en kvart teskje på grønnsaker eller bønner til hvert måltid. Frisk ingefær i maten skaper også varme og forbrenning av toksiner.
 5. Det finnes også en rekke ayurvediske preparater som er bra mot forkjølelsessymptomer: RespiClear og BroncAir inneholder urter som stryker forbrenningen av toksiner og øker immunitet. Kapha te inneholder slimløsende urter som er effektive mot forkjølelsessymptomer.

Livsstil:

 1. Vær snill med fordøyelsen: Ikke hopp over måltider og unngå å forspise deg.
 2. Spis frisk, varm og velkokt mat.
 3. Start dagen med 1-2 glass varmt vann. Dett renser kroppen for toksiner.
 4. Unngå faste i vinterhalvåret, da faste svekker kroppens motstandskraft.
 5. Spis regelmessig. Gjerne mer til lunsj og mindre til middag. Fordøyelseskraften er sterkest midt på dagen.  Unngå å spise et stort måltid etter kl 19.00. Store måltider om kvelden skaper toksiner i kroppen.
 6. Legg deg tidlig. Helst før 22.00. Fra kl 22.00-02.00 renser kroppen seg og man kvitter seg med mye toksiner og får ny energi ved å sove i denne tiden. Dette er meget bra for immunsystemet

Vil du vite mer om ayurvediske urtepreparater som motvirker forkjølelsessymptomer kan du følge denne linken.

, , , , ,

Ingen kommentarer ennå.

Legg igjen en kommentar

Denne nettsiden bruker cookies for å vise annonser basert
på en brukers tidligere besøk på våre nettsider. Les mer her.