Om Ayurveda

Ayurveda – Gammel helsevitenskap i moderne form

Ayurveda er et sanskrit ord som betyr vitenskapen om livet. Ayurveda er Indias urgamle helsevitenskap med røtter mer enn 7000 år tilbake i tiden. Inderne liker å si at Hipokrates nok var legevitenskapens far, men Charaka, som er en av hovedskribentene i Ayurveda, var legevitenskapens bestefar. Både gresk og arabisk medisin som har påvirket skolemedisinen i dens barndom, er kraftig influert av Ayurveda.

I de senere år har Ayurveda fått en oppblomstring både i India og i vesten. Mange land har anerkjent Ayurveda og i India må du gjennom et studie som er like langt og omfattende som et legestudium for å bli en godkjent ayurvedisk lege.

Ayurveda har noen av verdens fremste spesialister på medisinske urter

Et av områdene der Ayurveda virkelig har noe unikt å bidra med, er i bruken av urter for å balansere ubalanser i sinn og kropp. Ayurveda har en unik kunnskap om hvordan du kan bruke urter til å skape gode helseeffekter. Ayurvediske leger har en meget dyp kunnskap om hvordan man kan kombinere urter for å skape synergieffekter som gjør helheten til mye mer enn summen av de enkelte bestanddeler.

Synnergieffekter

Et ayurvedisk urtepreparat inneholder ofte 10 urter eller mer. I noen tilfeller kan det dreie seg om flere hundre urter. Det ligger lang erfaring og dyp kunnskap bak disse urtekombinasjonene.

Hos Maharishi Ayurveda Produkter i India har man perfeksjonert metodene for å sette sammen urter for å oppnå synergieffekter. Dette har blitt anerkjent av Indiske myndigheter som ofte viser til Maharishi Ayurvedas fabrikker som et hovedeksempel på god produksjonspraksis, når utenlandske delegasjoner kommer til India for å se nærmere på produksjon av ayurvediske preparater.

Indisk basilikum (Ocimum sanctum)

Indisk basilikum (ocimum sanctum)

Vanligvis er det en eller to aktive urter som er ansvarlig for hovedeffekten til produktet. I Allergard tablett, for å ta et eksempel, er indisk basilikum (Ocimum sanctum) og Gurkemeie hovedurtene som balanserer immunsystemet og motvirker lette allergiplager.

Det neste steget på veien er støtteurter, som gjør hovedurtene mer virksomme. I Allergard har amla eller indisk stikkelsbær denne funksjonen. Dette er en urt som er en kraftig antioksidant og som motvirker reaksjoner i kroppen. På denne måten har den en beroligende effekt på et immunsystem som løper løpsk.

Noen urter i et ayurvedisk preparat har som funksjon at de bedrer fordøyelsen og styrker opptak og biotilgjengelighet for de aktive urtene i preparatet. I Allergard har blandingen av ingefær, lang pepper og svart pepper denne effekten. Denne blandingen kalles Trikatu i Ayurveda, og er kjent for å bedre næringsopptaket og bedre opptaket av andre urter.

Blokkeringer i kroppens mikrokanaler er ofte en av hovedårsakene til at urtepreparater ikke virker 100% effektivt. Urtene i Triphala: indisk stikkelsbær (også kalt amla –Emblica officinalis), Terminalia chebula og Terminalia belerica er kjent for å være effektive urter for å fjerne blokkeringer i kroppens mikrokanaler, slik at næring og, i vårt tilfelle, urter transporteres effektivt ut til alle kroppens celler. Derfor inneholder mange preparater Triphala, for å fjerne blokkeringer på vei ut til cellene.

Alt som har en effekt har også en potensiell bivirkning. Urter er intet unntak. Noen urter virker varmende, andre kan være for kraftige for magens slimhinner. Det finnes en rekke potensielle bivirkninger fra urter. I Ayurveda sier man at dette er en av grunnene til at urteblandinger som er riktig satt sammen er bedre enn enkelturter. Trikatu (blandingen av ingefær, svart pepper og lang pepper) kan virke vel varmende på noen. Når du imidlertid tar dem sammen med en kjølende urt, som indisk stikkelsbær, nøytraliseres varmen og produktet som helhet blir balansert og gunstig for hele fordøyelsen.

Maharishi Ayurveda urtepreparater

I Maharishi Ayurveda brukes formelen for sammensetning av urter i stor utstrekning. Her er noen eksempler:

Peace of Mind

Peace of Mind

Hovedeffekt:
Lett beroligende antistressmiddel.
Hovedingredienser:
Brahmi (Bacopa monnieri).
Støtteurter:
Stor galanga (Alpinia galanga), sandeltre, muskat, koral, og perle.
Fordøyelsesurt:
Lakrisrot.
Rensende urt:
Amla (Emblica officinalis).
Mot bivirkninger:
Perle – kjøler ned den varmende effekten av de andre urtene.
Let's Move tablett

Let's Move

Hovedeffekt:
Motvirker ømme og stive ledd.
Hovedingredienser:
Indisk salaitre (Boswellia serrata), guggul (Commiphora mukul), gurkemeie.
Støtteurt:
Hvitløk.
Fordøyelsesurter:
Trikatu (ingefær, lang pepper og svart pepper).
Rensende urt:
Piper chaba, selleri.
Mot bivirkninger:
Selleri, Spharentus indicus – kjøler ned den varmende effekten av de andre urtene.
Glucomap

Glucomap

Hovedeffekt:
Balanserer blodsukkeret.
Hovedingredienser:
Gymnema sylvelstre, bukkehornsfø, Pterocarpus marsupium.
Støtteurter:
Mineralbek, Terminalia arjuna.
Fordøyelsesurt:
Gurkemeie.
Rensende urt:
Bitteragurkfrukt.
Mot bivirkninger:
Mangofrukt – kjøler ned den varmende effekten av de andre urtene.
Ojas Energy

Ojas Energy

Hovedeffekt:
Motvirker jernmangel, styrker immunforsvaret og beskytter mot frie radikaler.
Hovedingrediens:
Amla (Emblica officinalis).
Støtteurter:
Lotus arabicus, juckbohne (Mucuna pruriens), mineralbek, jern og sink.
Fordøyelsesurter:
Trikatu (ingefær, lang pepper og svart pepper), saffran.
Rensende urt:
Terminalia chebula
Mot bivirkninger:
Indisk asparges og perleøstersskjell – kjøler ned den varmende effekten av de andre urtene.

Ayurveda - det trygge valget

Det er flere grunner for å velge Ayurveda i jungelen av kosttilskudd som finnes på markedet:

  1. Lang tradisjon. Ayurveda har tålt tidens test og har vist sin effektivitet og trygghet gjennom årtusener.
  2. Unik virkning. På grunn av den omfattende kunnskapen om hvordan urter virker i synergi, får du trygge produkter som er satt sammen på en balansert måte som både gir maks effekt og minimal risiko for bivirkninger.
  3. Med mer enn 20 år i Norge og mer enn èn million solgte produkter, er Maharishi Ayurveda det ledende ayurvediske merket i Norge.

Vi kan Ayurveda og håper å kunne hjelpe deg med å finne de rette produktene for din helse.