Norge er et land i verdenstoppen når det gjelder problemer med beinbygningen. Kvinner under og etter overgangsalderen er spesielt utsatt for å få problemer med en svekket beinbygning. Vi spiser masse kalsiumpreparater og drikker mye melk her til lands, men problemet er at det ikke blir tatt opp i kroppen.

Når du kommer i overgangsalderen skjer det en del forandringer i kroppen som gjør at beinbygningen svekkes. Ayurveda, Indias urgamle vitenskap om helse, forklarer det med at du går inn i vata perioden i livet ditt. Vata er en av tre byggeklosser (vata, pitta og kapha) som bygger opp både kroppen din og hele universet. Vata består av elementene rom og luft. Når disse begynner å dominere i fysiologien din, blir beinbygningen mer porøs og knekker lettere.

Man kan forklare det med nedgang i østrogenmengden i kroppen, eller med at vata øker, men uansett er kvinner fra 50-års alderen utsatt for svekkelser i beinbygningen.

Sterk beinbygning

Naturlig kalsium

For å hindre svekkelse av beinbygningen er det viktig å få i seg nok kalsium. Det er imidlertid et dilemma at vi i Norge er i verdenstoppen når det gjelder å konsumere melkeprodukter, men samtidig er vi i verdenstoppen når det gjelder skjelett problemer.

Det er en del studier som sier at du trenger Vitamin K og magnesium sammen med kalsium for å ta det opp. I Ayurveda påpeker man også at hvis fordøyelsen er svekket, hjelper det lite hva du spiser, fordi kroppen ikke er i stand til å ta det opp.

I tillegg har vi et kosthold her til lands med bl.a. mye kaffe og brødmat. Dette kan føre til at syre-basebalansen i kroppen forstyrres og at kroppen blir for sur. Syren reduserer mengden av kalsium og svekker beinbygningen.

Beinskjør

En helhetlig løsning

For å motvirke svekkelser i beinbygningen trenger vi:

  • Å få tilført tilstrekkelige mengder kalsium.
  • Å hjelpe kroppen med opptak av kalsium, både ved å tilføre andre næringsstoffer som hjelper til med opptaket, og ved å styrke fordøyelsen, slik at vi får utnyttet næringsstoffene.
  • Å balansere syrenivået i kroppen
  • Å tilføre naturlige antioksidanter, for å bremse opp aldringsprosessen og bedre fleksibiliteten i hud og i beinstruktur, ved at du produserer nok kollagen.

Osteozan er et ayurvedisk kosttilskudd som gir deg alt dette. Produktet inneholder korall, perle og tre forskjellige typer skjell som gir et godt tilskudd av naturlig kalsium. Disse ingrediensene er også effektive til å gjøre kroppen mer alkalisk ved å nøytralisere syre.

I tillegg inneholder produktet urtene Terminalia arjuna og Asparagus racemosus, som begge inneholder vitamin K og mineralbek (Shilajit) som inneholder en rekke mineraler, også magnesium. Dette gjør at opptak av kalsium både fra selve kosttilskuddet, men også fra maten generelt, forbedres.

Amla (Emblica officinalis), som er den indiske utgaven av stikkelsbær, er en av de rikeste naturlige kilder til vitamin C. Det er 20 ganger mer vitamin C i den enn i appelsin, og vitamin C i Amla tåler lagring og oppvarming. Det finnes en del forskning som linker amla til økt produksjon av kollagen. Dette betyr at Amla kan øke elastisitet i beinstrukturen og i huden, og derved motvirke rynker og svekket beinbygning. I tillegg er amla en kraftig antioksidant som motvirker aldringsprosessen.

Trikatu er en blanding av ingefær, svart pepper og lang pepper. Den styrker fordøyelsen , bedrer næringsopptaket fra maten og gjør opptaket av de andre ingrediensene i produktet bedre. Sist, men ikke minst, inneholder Osteozan Boswellia serrata som har en gunstig effekt på lette smerter forbundet med svekket beinbygning.