Ayurveda, Indias urgamle helsevitenskap, regner forspisning som en av de verste tingene du kan gjøre mot helsen din. I Ayurveda, har fordøyelsen en helt sentral plass. Når vi spiser for mye klarer ikke fordøyelsen å forbrenne maten og slaggstoffer, eller ama som det kalles i Ayurveda, blir et biprodukt av fordøyelsen. Hvis disse slaggstoffene samler seg opp i kroppen og ikke skilles ut, kan de etablere seg et sted der vi har et svakt punkt og skape blokkeringer. Over tid kan dette føre til en rekke helseproblemer.
Ayurveda har en gyllen tommelfingerregel som er fin å huske på, slik at du ikke fyller magen for mye. Når måltidet er ferdig bør magesekken bestå av 50% mat, 25% væske (fortrinnsvis varm væske) og 25% luft. På den måten klarer magen å fordøye maten ordentlig.
Hva kan vi gjøre når uhellet er ute?
Forspisning fører blant annet til overvekt, oppsamling av slaggstoffer i kroppen, stive ledd og muskler og svekket fordøyelse. Hvis du først har forspist deg har Ayurveda en del råd om hva du kan gjøre for å minske negative helseeffekter:
- Kok en liter vann med 1 ts ingefærpulver og 1 ts spisskommenfrø. Hell på en termos og drikk en kopp hver time i de neste 3-4 timene.
- Gå en tur og strekk deg litt. Å forspise seg og sitte i ro er mye verre enn å forspise seg og deretter få litt bevegelse.
- Hvis du føler deg oppblåst og tung i magen etter maten, kan du ta en varmeflaske og ha på magen.
- Ta 1-2 kapsler Digest Plus. Dette er et kosttilskudd som inneholder fordøyelsesstyrkende urter som Terminalia chebula, ingefær, langpepper og spisskommen. I tillegg inneholder den fennikkel som motvirker oppblåst mage. Synergieffekten av urtene i Digest Plus gir deg en umiddelbar lindring og hjelper deg å fordøye det som er i magen, slik at du unngår å få slaggstoffer som et biprodukt av maten.
Hvordan unngå forspisning
Det viktigste du kan gjøre for å unngå forspisning er å være tilstede og oppmerksom på fordøyelsen når du spiser. Her er noen ting du kan gjøre:
- Sitt ned i en rolig og positiv atmosfære. Unngå å se på tv, lese eller kjøre bil når du spiser.
- Spis mer til lunsj og mindre til middag. Midt på dagen er fordøyelsen på sitt sterkeste. Å ha hovedmåltidet da, minsker sjansene for forspisning.
- Lytt til appetitten din. Kroppen sender hele tiden signaler til sinnet om hva den trenger. Sultfølelse er det viktigste indikasjonen på om du bør spise eller ikke. Når du er sulten er det et tegn på at forrige måltid er fordøyd og at du bør spise. Under måltidet vil du ofte tenke på om du burde spise litt mer eller ikke. Disse tankene kommer ofte som et resultat av at fordøyelsen din sender et signal om at nå har du spist nok. Vær oppmerksom på fordøyelsen under måltidet, på denne måten er det liten sjanse for at du spiser for mye.
- Tygg maten ordentlig. Slik vil du spise saktere, få bedre følelse med når du er mett og fordøye maten bedre, slik at du unngår slaggstoffer eller ama som et biprodukt av fordøyelsen.
- Bruk mat til å nære kroppen, ikke følelsene dine. Fra vi var små har vi assosiert mat med trygghet og komfort. Det er derfor naturlig at vi som voksne tyr til mat når vi føler oss stresset og nervøs. Dessverre fungerer det aldri å bruke mat som erstatning for kjærlighet. Ha en intensjon om å bruke mat til å tilfredsstille energibehov for kroppen din og bruk oppmerksomhet på å utvikle nærende relasjoner med andre mennesker for å tilfredsstille behovene til følelsene dine.
Hvis du vil lese mer om hvordan du kan bruke Ayurveda til å forbedre fordøyelsen din kan du klikke her.