Halsbrann og sure oppstsøt på grunn av for lite magesyre? Høres merkelig ut eller… De fleste av oss har jo alt for mye magesyre, det bobler over med sure oppstøt og syrenøytraliserende medisin er blitt så vanlig at det er en av de mest solgte medisiner i Norge.
Spørsmålet er bare om det er for mye magesyre som gir halsbrann og sure oppstøt? Hvis vi ser på noen av symptomene som forårsakes av for lite magessyre er det blant annet: Halsbrann, oppblåsthet og luft i magen, maten tar unormalt lang tid å fordøye, hvitt belegg på tungen. Går man til Ayurveda, Indias tradisjonelle medisin er dette typiske såmptomer på ama, en fellesbetegnelse på at man har slaggstoffer i kroppen forårsaket av ufordøyd mat.
Agni betyr ild og er i Ayurveda betegnelsen for fordøyelseskraften vår som er det motsatte av ama. I Ayurveda snakker man om å styrke fordøyelseskraften når vi skal motvirke halsbrann. Hvis du har halsbrann og merker at den blir lindret når du tygger på en skive fersk ingefær er det sannsynlig at halsbrannen kommer av for svak fordøyelseskraft eller agni.
7 Ayurvediske råd for å forebygge halsbrann og sur mage
1. Unngå chilli og veldig krydret mat.
Sterk krydret mat overstimulerer fordøyelsen og gjør at forbrenningen blir ufullstendig. Resultatet av dette er ofte halsbrann.
2. Spis når du er sulten. La vær å spise før forrige måltid er fordøyd.
Fordøyelsen vår er et meget fininnstillt instrument. Det er tusenvis av kjemiske prosesser involvert i å fordøye maten. Når vi øser på med mer mat før forrige måltid er fordøyd forstyrrer vi fordøyelsesprosessen og setter ned fordøyelseskraften. Dette er en av de vanligste årsaker til halsbrann og sure oppstøt.
3. Spis fersk nylaget mat, unngå restemat og mat med mye kjemikalier i.
Når vi spiser fersk nylaget mat går fordøyelsesprosessen vanligvis greit. Hvis vi spiser rester er det større mulighet for at maten begynner å gjære i magen og dermed ikke blir fordøyd ordentlig. Mat med mye kjemikaler er ikke naturlig for fordøyelsen vår å bearbeide og kan gi minsket fordøyelseskraft. I begge tilfeller er halsbrann et vanlig resultet.
4. Spis i rolige omgivelser. Unngå stress og opphetede diskusjoner når du spiser.
Stress fører til at fordøyelsesprosessen nedprioriteres i kroppen. Over millioner av år har vi utviklet systemer som skal forvare kroppen vår mot fare i kritiske situasjoner, som f.eks når vi står ansikt til ansikt med en sabeltann tiger. Magesyreproduksjonen settes ned, blodet trekker seg lenger inn i kroppen, tømming av tarm og urinblære stoppes og systemet klargjøres for å kjempe eller flykte. Problemet i dag er at kritiske situasjoner ikke fører til at man må utføre anstrengende fysisk aktivitet, tvert i mot opplever vi stressede situasjoner som utløser samme slåss eller flykt reaksjoner i kroppen når vi sitter stille, f.eks ved å ta en skikkelig krangel med middagsbordet. Vi kan derfor se viktigheten av å unngå stress hvis vi vil ha en god fordøyelse.
5. Unngå iskald mat og drikke.
Agni som er ordet for fordøyelseskraften i Ayurveda, betyr ild. Ild er varm og det er varmen fra fordøyelsen som fordøyer maten. Hvis vi drikker store mengder isvann og alltid spiser iskald mat må kroppen bruke mye energi på å varme opp maten før den kan fordøyes. dette fører til en nedsatt fordøyelseskraft og er en vanlig årsak til sure oppstøt.
6. Unngå tunge måltider sent på kvelden. Spis hovedmåltidet midt på dagen.
Middag betyr midt på dagen. I det gamle bondesamfunnet ble hovedmåltidet spist midt på dagen. På denne tiden står solen høyest på himmelen og ildelementet er sterkest i naturen. Dette er tiden for å spise dagens største måltid. Når vi spiser store måltider om kvelden blir ikke maten fordøyd før vi legger oss og fordøyelsekraften blir nedsatt. Kroppen skal bruke natten til å avgifte seg. Hvis vi spiser store måltider om kvelden klarer ikke kroppen å utføre denner oppgaven ordentlig. Resultatet blir ofte halsbrann og sure oppstøt.
7. Unngå forspisning.
I ayurveda sier man at det ideelle er at man kun fyller 75% av magen i løpet av et måltid. De siste 25% trenger fordøyelsen for å kunne blande enzymer og forbøyelsesvæsker med maten på en ordentlig måte. Hvis vi fyller magesekke helt full blir resultatet som oftest at maten ikke blir fordøyd ordentlig noe som fører til sur mage.
Fordøyelsen er avgjørende for en god helse
De fleste helseproblemer starter i fordøyelsen. Vi spiser feil mat eller spiser på feil måte og svekker sakte men sikkert fordøyelsen vår over tid. Dette fører til at slaggstoffer samler seg opp i kroppen og beveger seg rundt til de finner etr svakt punkt der de kan etablere seg. Her blokkerer de transportkanalene for næring og energi og gjør over tid at funksjonen i området blir nedsatt. Det er derfor veldig viktig å sørge for at fordøyelsen vår fungerer optimalt.
Klikk her for å lære mer om våre metoder for for å styrke fordøyelsen og motvirke halsbrann og sure oppstøt.