Ashwagandha – en styrkende ayurvedisk urt

Ashwagandha – indisk ginseng

AshwagandhaAshwagandha er en av de mest verdifulle urtene i Ayurveda. Urten omtales også som vinterkirsebær og indisk ginseng, og kalles Withania somnifera på latin. Grunnen til at urten kalles indisk ginseng er at den i Ayurveda brukes omtrent på samme måten som ginseng, men kan for mange, spesielt unge mennesker, være mye bedre fordi den er mindre stimulerende.

I Ayurveda er Ashwagandha regnet som en av de beste urter til å balansere vata dosha som styrer all bevegelse i kroppen inkludert nerveimpulser. Urten brukes for en rekke tilstander i Ayurveda:

 • Gir næring til nervene i kroppen og gir både fysisk og mental styrke
 • Nærer kroppsvev som muskler og beinbygning
 • Er god for kroppsbyggere som vil øke muskelmassen
 • Er en adaptogen som styrker kroppens motstand mot stress
 • Motvirker lett forhøyet blodtrykk
 • Er en kraftig antioksidant
 • Gir bedre søvnkvalitet, indre ro og bedre hukommelse
 • Er et afrodisiakum og øker sexlyst hod både menn og kvinner

Det finnes mye forskning på effekten av urten. Et søk på forksningsdatabasen Pubmed viser mer enn 800 treff.

Ashwagandha i Norge

På 1990 tallet gjorde vi et forsøk på å få klassifisert Ashwagandha hos Statens Legemiddelverk. Resultatet av dette ble dessverre at urten ble klassifisert som reseptpliktig legemiddel, noe som i praksis betyr at den ikke kan omsettes i Norge. I disse dager foregår det en gjennomgang av urtelisten. Vi kan bare håpe at det vil skje en oppmykning som gjør at urten kan selges i Norge.

Hvis du er ute etter de gode virkningene til Ashwagandha finnes det allikevel erstatningsurter på markedet. Brahmi (Bacopa monnieri) har den samme gode virkningen på nervesystemet, søvn og konsentrasjon. Bacopa inngår som hovedingrediens i Peace of Mind og Blissful Sleep.  Mucuna pruriens har samme gode virkning på muskelstyrke og muskelbygging som Ashwagandha. Den virker også som et afrodisiakum. Mucuna er hovedingrediensen i Vital Strength. Når det gjelder antioksidant effekt kan du få samme virkning fra amla (Emblica officinalis) eller indisk stikkelsbær. Amla er hovedingrediensen i Ojas Energy.

På sikt håper vi Ashwagandha kan bli godkjent som kosttilskudd i Norge, men i mellomtiden finnes det heldigvis alternativer.

,

3 kommentarer til Ashwagandha – en styrkende ayurvedisk urt

 1. Betina 15 juni, 2016 at 14:58 #

  God informasjon 🙂

 2. Vicki Ann M Hansen 4 juni, 2018 at 22:26 #

  På tide at legemiddelverket ikke skal ha all makt i dette landet , og at mennesker som vil helbrede kroppen med urter og naturmedisin må få gjøre det uten disse restriksjonene vi har per i dag i Norge . Man kan jo åpne opp for å kunne bestille fra utlandet ihvertfall . Men positivt med info . 😊

 3. Danielle 29 september, 2019 at 10:46 #

  Bruker selv det men kan ikke bestilles i Norge :((
  Jeg håper at dette forandrer seg fordi den er bedre enn antidepressiva.

Legg igjen en kommentar

Denne nettsiden bruker cookies for å vise annonser basert
på en brukers tidligere besøk på våre nettsider. Les mer her.