Kanji og kanji-vann

Kanji og kanji-vann oppskrift – en svært lett diett

KanjiIfølge ayurveda, er det viktig å vite hvordan du skal spise riktig når fordøyelsesilden, eller Agni, er lav. En lettere diett anbefales når man har feber, influensa, forkjølelse eller diaré, og når man “holder på å komme seg” fra en sykdom, og under panchakarma – det ayurvediske utrenselses- og foryngelseprogrammet. Kvinner bør spise en lettere diett under menstruasjon og i overgangsalderen. Barn, men også eldre mennesker, trenger ofte lett, men næringsrik, diett. Før du gjør endringer ditt eksisterende kosthold, anbefales det at du sjekker med legen din.

I de periodene når fordøyelsen, organene og kroppen fungerer på “lavt” nivå blir Agni, ilden i fordøyelsen og kroppen, svak og må gradvis styrkes for å gjenopprette energi og kraft. Hverken en tung diett eller fasting anbefales på det tidspunktet. Når fordøyelsesilden er svak, vil tung mat og måltider kunne overkjøre fordøyelsen. Eventuelle ubalanser som du allerede har i kropp og sinn, kan da bli ytterligere forverret av opphopning av Ama, giftige rester fra ufordøyd mat.

En lett diett består av mat som raskt omformes til kroppslige vev (Rasa) og skaper nye friske celler. Matvarene som er lett vil derfor fordøyes raskt og enkelt. Ifølge at ayurvedisk syn er den viktigste maten i en lett diett Mung Dahl (delte mungbønner uten skall – gule). Disse kan kjøpes i en orientalsk/asiatisk matbutikk. De koker raskt og balansere alle tre kroppstyper (doshas). Kitchari, en næringsrik kombinasjon av ris, Mung Dahl, grønnsaker, krydder og Ghee, er en utmerket måltid for folk på lettere dietter.

Hvis man derimot er syk og har liten eller ingen appetitt, er Kanji-vann laget av basmatiris svært godt. 1-2 liter varm Kanji-vann kan drikkes gjennom dagen, gjerne i tillegg til annen lett mat. Kanji-vann gir umiddelbar næring til kroppen, samtidig som den er svært lett å fordøye. Det gir karbohydrater, noe som gir kroppen energi, og bidrar til å gi mer generell styrke i kroppen. Kanji-vann er en utmerket energikilde når kroppen er dehydrert eller sliten av sykdom. Det er også bra hvis du prøver å gå ned i vekt  og som en tilfredsstillende mellommåltid i løpet av dagen. Kanji og Kanji-vann balanserer alle tre kroppstyper (Doshas) – Vata, fordi det er varmt. Pitta, på grunn av væsken og det vannaktige elementet. Det balanserer Kapha, fordi den gjør at du svetter og frigjør slagg- og giftstoffer gjennom huden. Og slik kommer fordøyelsesilden (Agni) i balanse igjen.

Oppskrift på Kanji-vann og Kanji:

Man kan variere krydderblanding/mengder krydder avhengig av helsen og hva man ønsker å oppnå.

– Vata-balanserende (bra mot luft i magen, tomhet, slapphet) – Bruk mest spisskummenfrø og ajowan

– Pitta-balanserende – (ved feber og for mye varme) – Bruk mer milde krydder (spisskummen, gurkemeie), bruk mindre salt, ingefær og ajowan

– Kapha-balanserende – (ved forkjølelse, slim og tunghet) – Bruk mer sterke og “desinfiserende” krydder (ajowan, ingefær og gurkemeie)

Ingredienser:

14 deler vann

1 del økologisk/organisk brun eller hvit basmatiris

1 klype salt

Valgfritt (velg 1 eller flere av disse):

1 klype spisskummenfrø

1 klype ajowanfrø (også kalt Ajwain)

1 klype malt ingefær

1 klype malt spisskummen

1 klype gurkmeie

Kanji-vann:

Kok opp vann, ris og de hele frøene . Kok ca. 1 time til risen blir ødelagt og “hoven”. Legg så til eventuelle malte/pulver-ingredienser og salt. La trekke i 5 minutter. Rør rundt, “press” ut vannet og fjern risen, det er ikke nødvendig å fjerne små biter med ris. Hell over i en termos og drikke gjennom dagen.

Kanji:

Du gjør akkurat detsamme som med Kanji-vann, men uten å fjerne risen, denne spises med vannet. Drikk/spis i løp gjennom dagen.

Lykke til!

Leave a comment