Vata balanserende kost

Vi har alle forskjellig fordøyelseskapasitet. Noen legger på seg bare de ser på mat, mens andre kan spise utrolig mye og være tynn som en strek. Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem, forklarer at vi alle domineres av en eller flere av de tre doshaer, vata, pitta og kapha og dette bestemmer hvilken mat, aktivitet og livsstil som er best for oss. En av de viktigste tingene vi kan gjøre er å sørge for å ha et kosthold i henhold til vår type og våre ubalanser. Sjekk hvilken sinn/kropp type du er her.

Her er det du bør spise hvis du er en Vata type

  1. Foretrekk mat som er varm, nærende og har nok olje. Reduser mat som er kald, tørr og lett.
  2. Foretrekk mat som er søt, sur og salt. Reduser mat som er sterk, bitter og astringent (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og umoden banan).
  3. Spis slik at du blir mett, men ikke mer enn det du kan førdøye.
Meieriprodukter

Alle meieriprodukter demper vata. Kok melken før du drikker den, og drikk den varm. Drikk ikke melk med fulle måltider, der det er mye sur og salt smak. Melk kan drikkes med søt mat.

Søteemner

Alle søteemner er gode (i moderate mengder) til å dempe vata. Store mengder hvitt sukker anbefales ikke.

Oljer

Alle oljer reduserer vata.

Kornprodukter

Ris og hvete er bra for vata. Reduser mengden av bygg, mais, hirse, bokhvete, rug og havre.

Frukt

Foretrekk  søte, sure og tunge frukter som appelsin, banan, avokado, druer, kirsebær, fersken, melon, plommer, ananas, papaya, dadler og fiken. Reduser lette eller tørre frukter som eple, pære, granateple, tranebær og tørket frukt. Tørket frukt kan kokes eller legges i bløt for å nøytralisere deres tendens til å øke vata.

Grønnsaker

Rødbeter, agurk, gulrot, asparges og søtpoteter er bra for vata. Grønnsakene bør være kokte, da rå grønnsaker øker vata. Følgende grønnsaker er akseptable i moderate mengder hvis de er kokt og er spesielt bra for vata hvis de tilsettes ghee (klaret smør) eller olje og vata-dempende krydder: erter, grønne bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, selleri, zucchini og poteter. Spirer og kål er det best å unngå.

Krydder

Kardemomme, spisskommen, ingefær, salt, nellik, sennepsfrø og små mengder svart pepper er bra for vata.

Nøtter

Alle nøtter er bra bortsett fra valnøtt.

Bønner

Tofu og små bønner som mung er bra for vata. Vær forsiktig med store bønner.

Kjøtt og fisk

Kylling, kalkun og fisk er ok. Unngå storfekjøtt.

Klikk her hvis du vil vite mer om hvordan du kan balansere vata.

Likte du innlegget? Er du helt uenig? Gi oss en kommentar uansett!

Leave a comment