Kapha balanserende kost

Vi har alle forskjellig fordøyelseskapasitet. Noen legger på seg bare de ser på mat, mens andre kan spise utrolig mye og være tynn som en strek. Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem, forklarer at vi alle domineres av en eller flere av de tre doshaer, vata, pitta og kapha og dette bestemmer hvilken mat, aktivitet og livsstil som er best for oss. En av de viktigste tingene vi kan gjøre er å sørge for å ha et kosthold i henhold til vår type og våre ubalanser. Sjekk hvilken sinn/kropp type du er her.

Her er det du bør spise hvis du er en Kapha type

  1. Favoriser mat som er lett tørr og varm. Reduser mat som er tung, fet eller kald.
  2. Spis mat med sterk, bitter og astringent smak (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og linser). Reduser mat som er søt, salt eller sur.
Meieriprodukter

Skummet melk er best. Kok alltid melken før du drikker den, det gjør melken lettfordøyelig og gjør at du unngår slim. Drikk melken varm. Drikk ikke melk til fulle måltider eller sammen med sur eller salt smak. En eller to teskjeer gurkemeie kan tilsettes melken etter koking for å redusere den kapha-økende effekten.

Frukt

«Lette» frukter som epler og pærer er best. Reduser «tunge» frukter som appelsin, banan, ananas, fiken, dadler, avokado, kokosnøtt og melon, da disse øker kapha.

Søteemner

Honning er fremragende til å redusere kapha. Den bør ikke varmes over 40 grader C, siden den da vil skape toksiner i kroppen. Alle andre søteemner øker kapha og bør i størst mulig grad unngås.

Bønner

Alle bønner  er gode untatt tofu.

Nøtter

Reduser alle typer nøtter.

Kornprodukter

De fleste kornslag er gode, spesielt bygg og hirse. Vær forsiktig med for mye ris og hvete, da disse øker kapha.

Krydder

Alle krydder er gode for Kapha. Vær forsiktig med salt da det øker kapha.

Grønnsaker

Alle grønnsaker er gode, unntatt tomater, agurk, søtpotet og Zucchini. Vær også forsiktig med å spise for mye poteter.

Kjøtt og fisk

Hvitt kjøtt av kylling og kalkun, samt mat fra sjøen er bra. Reduser rødt kjøtt.

, , ,

Ingen kommentarer ennå.

Legg igjen en kommentar

Denne nettsiden bruker cookies for å vise annonser basert
på en brukers tidligere besøk på våre nettsider. Les mer her.