http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Detox i Ayurveda – Rensekurer fra verdens eldste helsesystem

detoxI Ayurveda, verdens eldste helhetlige helsesystem med røtter i India mer enn 7000 år tilbake i tid, er fordøyelseskraften, vår evne til å forbrenne maten i magen og i cellene, ansett for å være essensiell for å skape og opprettholde en god helse. I denne artikkelen skal vi høre om de grunnleggende elementer man må ta hensyn til for å holde kroppen fri for toksiner.

Agni – kroppens ulike forbrenningmekanismer

Agni er kroppens ulike forbrenningmekanismer. I Ayurveda er det beskrevet totalt 13 forskjellige forbrenningsmekanismer som omformer mat til næring, energi og kroppsvev. For at mat skal omdannes til energi, kroppens fysiske byggestener og utskillbare avfallsstoffer må alle de 13 agnier eller fordøyelsesmekanismer fungere. For at de skal fungere best mulig er det viktig at man regelmessig får renset ut slaggstoffer. Nest etter hvilken ubalanser man har, er agniens eller forbrenningsmekanismenes styrke den viktigste faktor man tar i betraktning når man foreskriver en rensekur.

Agni er sanskrit og har flere betydninger. Den første er ild. I ayurvedisk tenkning ser man billedlig på fordøyelsen som en ild som skal forbrenne maten og omforme den til energi. Hvis ilden er for svak blir ikke maten fordøyd skikkelig og man klarer ikke å gjøre bruk av næringsstoffene i maten. Hvis ilden er for sterk blir maten svidd og man klarer heller ikke å få maksimalt ut av den. Hemmeligheten med en god fordøyelse og regelmessig detox er derfor å ha en balansert fordøyelsesild.

En annen betydning av Agni er intellekt. Dette er en interessant betraktning da man i gamle tider har sett at fordøyelsen og intellektet har en hovedfunksjon som på ett nivå er den samme, nemmelig å ta opp det som er bra og skille vekk det som ikke er bra. Intellektet gjør dette mentalt og kroppens forbrenningsmekanismer gjør dette fysisk. I Ayurveda og spesielt i Maharishi Ayurveda refererer man derfor ofte til fordøyelsens iboende intelligens. Hvis fordøyelsens skjelneevne fungerer vil man få lyst på den maten man trenger, man vil ta opp den næringen man trenger og skille ut de stoffene man ikke trenger. Et gammelt ayurvedisk ordtak sier at det er bedre med en sterk fordøyelse og et dårlig kosthold enn en svak fordøyelse og verdens beste kosthold. Dette er selvfølgelig satt på spissen, fordi fordøyelseskraften har en tendens til å reflektere hvilket kosthold man har hatt og hvor mye detox man har gjort over tid.

De 13 agnier – grunnlaget for en ayurvedisk rensekur

I Ayurveda inndeler man forbrenningen i 13 agnier eller forbrenningsmekanismer:

En Jatharagni:

Hovedforbrenningsilden er lokalisert i magesekken og tynntarmen og er ansvarlig for det første stadiet av fordøyelsesprosessen.

Fem Bhutagnier- forbrenningsmekanismer i forbindelse med de fem elementer:

 • Akash (rom)
 • Vayu (luft)
 • Tejas (ild)
 • Jala (vann)
 • Prithivi (jord)

Dette er det andre stadiet av fordøyelsesprosessen hvor maten blir rafinert til de fem elementene som igjen former Rasa, blandingen mellom fordøyelsesvæske og blodplasma, som er det første steget i dannelsen av kroppens vev fra maten. De fem Bhutagniene er involvert i forbrenningsprossen på alle nivåer i hele fysiologien.

Syv Dhatuagnier – forbrennelsesmekanismer i forbindelse med de syv kroppsvev:

 • Rasagni (plasma)
 • Raktagni (blod)
 • Mamsagni (muskel)
 • Medagni (fett)
 • Asthagni (bein/skjelett)
 • Majjagni (beinmarg)
 • Shukragni (sæd, eggceller)

Dette er forbrenningen som foregår i de enkelte kroppsvev (Dhatu) i henhold til deres funksjoner. Dhatuagniene er også involvert i dannelsen av de forsjellige kroppsvev.

Utvikling av ama – Slaggstoffer

I ayurvedisk tenkning er den viktigste årsak til sykdom kalt ama. Ama beskrives som en klistrete, slimete substans som kommer av at fordøyelsen og kroppens utskillingsmekanismer ikke fungerer optimalt. Med andre ord er ama en fellesbetegnelse for all opphopning av urenheter og slaggstoffer i kroppen. Problemet med ama er at slaggstoffene blokkerer kroppens mikrokanaler slik at næringsstoffer ikke kommer ut til cellene og avfallstoffer ikke kan transporteres derfra. Dette vil over tid føre til at større og større deler av kroppens celler blir uvirksomme eller i værste fall dør. Dette er begynnelsen på alle kroniske helseplager. Amaen eller slaggstoffene har en tendens til å sette seg i områder der vi har en svakhet eller der sirkulasjonen i utgangspunktet er nedsatt. Opphopning av ama kan gi ulike symptonmer som allergi, stive ledd, rygg smerter, muskelsmerter, tette blodårer, nedsatt fordøyelseskraft, o.s.v. En detox eller rensekur har som hovedformål å rense ut ama fra kroppens kanaler.

Ama utvikles p.g.a. feil mat i henhold til konstitusjon, ved inntak av for tungt fordøyelig mat, forurenset mat (med kjemikalier eller rester etc.). Ufordøyd mat blir til avfallsstoffer/ama. Hvis ikke amaen skilles ut, blir den ført rundt i kroppen. Kroppens transport kanaler blokkereres og kroppens funksjoner forstyrres.

Effektiv detox med en helhetlig ayurvedisk rensekur:

 • Få tilstrekkelig hvile – i seng før 22.00 stå opp før 06.00
 • Spis sunn, næringsrik, lett fordøyelig mat
 • Spis mer fiber og antioksidanter – særlig grønnsaker
 • Spis søt og saftig frukt
 • Spis lette kornsorter, coscos, rug, hirse, basmatiris
 • Spis kokte friske grønnsaker
 • Spis lettfordøyelige belgfrukter/bønner som mungdahl uten skall
 • Salt lassi (1 del naturell yoghurt blandet med 2-4 deler vann. Ha i en klype salt og en 1/2 teskje spisskommenpulver).
 • Unngå: Tung mat som gjærbakst, pasta, poteter, desserter og rødt kjøtt.
 • Drikk rikelig med rent, kokt vann for å skylle ut avfallsstoffene. I 2-4 uker kan du drikke kokt vann hver 1/2 time. Kok gjerne 1/2 tsk. tørket ingefær eller 1-2 skiver frisk ingefær og 1 tsk. spisskommen med vannet.
 • For en kraftigere detox kan følgende gjøres en gang i måneden eventuelt hver annen uke i en kortere periode:
  –Ta 30-45 ml lakserolje på fastende hjerte
  –Drikk varmt vann hver halvtime de neste 2 timene
  –Spis fersk, hjemmelaget grønnsaks- eller kyllingsuppe resten av dagen
  –Du vil gå på toilettet 3-5 ganger. (hvis det ikke gir seg etter det, drikk litt kaldt vann)
 • Ta rensekur med Triphala Plus og LivoGard. Ta to til fire Triphala ved sengetid og  en Triphala etter maten to ganger daglig. Ta tablettene med varmt vann.

Detox med ayurvediske urter

Å rense kroppen for toxiner er en av spesialitetene til Ayurveda. Helsesystemet har unike urteblandinger som gir en meget helhetlig og skånsom detox av kroppen gjennom en omfattende kunnskap om hvordan man kan bruke synergieffekter mellom urter for å få en effekt som er mye større enn summen av enkeltkomponentene. Følg linken her for å lære mer om urtepreparater som brukes til rensekurer og detox.

2 kommentarer til Detox i Ayurveda – Rensekurer fra verdens eldste helsesystem

 1. Erling kvalavåg 29 november, 2014 at 20:14 #

  Da jeg er et utprega b-c menneske er det vanskelig å tenke seg å gå til sengs kl 22 og stå opp kl 06.dessute får jeg tarmproblemer med kosentrerte c vitaminer

 2. Tove Øverland 1 november, 2015 at 17:23 #

  Den som intet våger, intet vinner.

Legg igjen en kommentar

Denne nettsiden bruker cookies for å vise annonser basert
på en brukers tidligere besøk på våre nettsider. Les mer her.