Hvorfor søvn er så viktig

søvn

søvnDet er gjort en undersøkelse ved Walter Reed Army Medical Centre i Washington DC, der 14 sykepleiere deltok. Det viste seg at de som sov lite hadde en gjennomsnittlig BMI på 28,3, noe som klassifiseres som overvektig. De som sov ca. 8 timer hver natt hadde en gjennomsnittlig BMI på 24,5 noe som regnes som normalt.

Dette harmonerer med annen forskning som viser at dyp søvn fremmer utskillelsen av veksthormoner som gjør at kroppsceller regenereres. Veksthormon er et protein som produseres i hypofysen og stimulerer både fettforbrenning og vekst av muskelmasse. Det er derfor viktig å få god kvalitetsøvn hvis du skal ned i vekt. Dette harmonerer med ayurvedisk kunnskap der man til tross for å klassifisere overvekt som hovedsakelig et kapha problem, også påpeker viktigheten av å balansere vata for å gå ned i vekt. Å få tilstrekkelig søvn er viktig for å balansere vata.

Den andre artikkelen kom med 10 tips til hvordan man kan få en bedre søvn. Dette er ikke så langt unna det man også anbefaler i Ayurveda, verdens eldste holistiske helsesystem. Her er de 10 tipsene fra TV2 sammenlignet med ayurvedisk kunnskap:

  1. Legg deg og stå opp til samme tid hver dag – selv i helger. I Ayurveda vil man si at rutine balanserer vata, noe som gjør innsovningen lettere.
  2. Ikke spis eller drikk store mengder før du legger deg. Søvnproblemer relatert til pitta kommer av at fordøyelsen har for mye å gjøre om natten. Dette fører ofte til at man våkner opp midt på natten.
  3. Unngå nikotin, koffein og alkohol. Dette virker stimulerende og bringer både vata og pitta ut av balanse.
  4. Tren regelmessig. Ifølge Charaka (klassisk Ayurveda forfatter) gir fysisk trening letthet, økt arbeidskapasitet, styrke, toleranse overfor vanskeligheter, utskillelse av urenheter, stimulering av fordøyelsen og bedre søvn.
  5. Gjør soverommet ditt til et mørkt og attraktivt sted å være. Et ryddigt og rent soverom balanserer uroen i vata og gir bedre søvn.
  6. Prøv å unngå å sove på dagtid. Dette får kapha ut av balanse og gjør deg mer sløv og dorsk samtidig som det kan ødelegge nattesøvnen.
  7. Døgnet er inndelt i 3 “soner” 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timer søvn. Ayurveda går litt lenger enn dette og deler døgnet inn i 6 blokker, 06-10 og 18-22 er kapha tid. Det er da mye tunghet i naturen og man sovner lettere ved å gå til sengs før kl. 22.00. På samme måten vil du være mer uthvilt hvis du står opp før kl.06.00. Jo lenger du sover etter kl. 06.00, jo mer av kaphas tunghet vil du bringe med deg inn i dagen.  10-14 og 22-02 er pitta tid. I pitta tiden 10-14 er solen høyest på himmelen, ildelementet og fordøyelseskraften sterkest og dette er derved beste tid å spise dagens hovedmåltid på. Kl. 22-02 bør man sove og bruke pitta energien til å fordøye dagens sanseinntrykk mens man sover. 14-18 og 02-06 er vata tid. 14-18 er en god tid å studere og meditere på. 02-06 er tiden naturen våkner opp på. Dette bør vi dra nytte av og starte dagen med den livlige vata energien ved å stå opp litt før kl 06.00.
  8. Velg gode dyner og puter. Komfort er viktig for å balansere vata og dermed viktig for en god søvn.
  9. Dyr i sengen kan gi uro og søvnproblemer.
  10. Ha et fast kveldsmønster. Rutine balanserer vata og fremmer søvn.

Ayurveda har en omfattende kunnskap om hvordan vi kan få maksimalt ut av forholdet mellom hvile og aktivitet. Hvis du vil lese mer om ayurveda og søvn kan du følge denne lenken.

Leave a comment