Et balansert blodsukker hjelper mot søtsug

Er du plaget av søtsug. Svinger humøret og går energien opp og ned? Blir du helt “ute” når du er sulten? Hvis du opplever dette regelmessig er sjansene store for at du har et ustabilt blodsukkernivå.

Maten er viktig for blodsukker og søtsug

Uregelmessige måltider og et stort inntak av karbohydrater med en høy glykemisk indeks, det vil si karbohydrater som tas hurtig opp i blodet og gir en rask blodsukkerstigning, er ofte medvirkende årsaker til et ustabilt blodsukker nivå. I Ayurveda – verdens eldste vitenskap om helse, legges det stor vekt på å spise til samme tid hver dag. Dette gir en bedre forbrenning og et bedre næringsopptak fra maten. Det gjør også at blodsukkeret holder seg mer stabilt gjennom dagen. I Ayurveda anbefales en lett frokost, en større varm lunsj/middag midt på dagen og et lettere måltid om kvelden. Imellom måltidene kan man ta frukt, nøtter, frø og eventuelt melk (men ikke sammen med frukt).

Hva med karbohydrater?

I Ayurveda anbefaler man i utgangspunktet ikke en ren lavkarbodiett. Imidlertid er det stor forskjell på karbohydrater. Store mengder sukker og stivelse er ikke ansett som bra, mens karbohydrater som gir et jevnere opptak av sukker er anbefalt. Grønnsaker og belgfrukter er meget bra mens f.eks cornflakes gir en hurtig stigning i blodsukkeret. Hvis du spiser frukt kan en neve nøtter eller frø gi et saktere opptak av sukker i blodet.

Urter som balanserer blodsukkeret

søtsug

I Ayurveda finnes det en urt som omtales som Gurmar. Dette er sanskrit og betyr sukkerdreper. Det latinske navnet på denne urten er Gymnema sylvestre. Den har den unike egenskapen at den tar vekk søt og bitter smak fra maten i et par timer etter at du har tygget på bladene  fra den. I tillegg har den en balanserende effekt på blodsukkeret. Den inneholder gymnesyre som forsinker transporten av glucose fra tarmene til blodet. Dette gjør at den kan være til stor hjelp hvis du har et ustabilt blodsukker eller et konstant sug etter søtsaker. Stort inntak av søtsaker er noe av det verste som finnes for blodsukkerbalansen. Ved å tygge på Gymnema noen ganger om dagen tar du vekk søtsmaken noen som gjør at du mister mye av tilfredsstillelsen som søtsakene gir deg. Gymnema er også effektiv hvis du vil kutte ned på kaffedrikking. Den tar bort bitter smak også, noe som gjør at kaffen ikke smaker så mye.

I Norge finner du Gymnema sylvestre i produktet Glucomap. Dette er en urteblanding som er gunstig for blodsukker balansen. Det er en merkelig følelse å tygge på en tablett Glucomap og så spise noe søtt som f.eks sukker. Du kjenner at du spiser sukker, men hele søtsmaken er borte. Kaffe smaker som noe ubestemmelig uttynnet vann etter at smaksløkene har hatt en omgang med Glukomap.

Hvis du vil balansere blodsukkeret, motvirke søtsug eller redusere kaffedrikking kan Glucomap være løsningen. Her kan du lese mer om Glucomap.

4 comments

    1. Det er noen færre urter i Glucomap men hovedurtene Gymnema sylvestre, bukkehornsfrø og Pterocarpus marsupium finnes i begge produktene. Virkning er omtrent den samme. Glucomap har litt større mengde av de tre hovedurtene og er mer spisset mot blodsukkerubalanser og søtsug

    1. Man bør alltid konsultere legen sin ved graviditet angående inntak av kosttilskudd og medisiner. I utgangspunktet bør gravide unngå urter som er stimulerende og/eller utrensende. Man bør også være forsiktig første halvdel av graviditeten. Glucomap skal være trygg, men det er alltid viktig å snakke med legen sin uansett.

Leave a comment