Kitchari oppskrift

Kitchari er en rett som ofte brukes i ayurveda. Den består av ris, mungbønner, krydder og eventuelt grønnsaker.
Retten har en detoxifiserende effekt og er svært velgjørende, lett å fordøye, næringsrik og smaker deilig.

Dette er en diett/rett som vanligvis anbefales under Panchakarma (en ayurvedisk renselses-behandling), der man i tillegg har restriksjoner på kalde drikker, kald mat, koffein, hvitt sukker, meieriprodukter og alkohol til en stund etter Panchakarmaen er fullført. Men den kan absolutt inntas som et lettere måltid til vanlig eller som en diett over kortere tid (1-2 uker).

Kitchari er en blanding av ris og mungdahl (mungbønner der skallet er tatt av – de er gule, fåes i orientalske butikker), og er grunnleggende for det Ayurvediske levesettet. En såkalt ren kitchari-diett, der det er det eneste du spiser over en kortere periode, har en svært helsebringende effekt, fordi den er detoxifiserende, næringsrik og lett å fordøye. Den er god for å nære alle vev i kroppen, virker fornyende på alle celler i kroppen og hjelper kroppen til å kvitte seg med slaggstoff. Basmatiris og mungdahl sammen så skaper en balansert rett, og har en utmerket proteinkilde-kombinasjon som er bra for alle kroppstyper.

Kitchari-oppskrift

kitchari

Det finnes mange variasjoner av Kitchari. Noen er mer flytende, andre litt mer fast/fyldig. Noen bruker mer /sterkere krydder, andre litt grønnsaker oppi, dette kan varieres.
Viktig: Det er viktig at du prøver å bruke organiske/økologiske ingredienser, hvis mulig. Du kan få disse på din lokale dagligvarebutikk eller helsekostbutikk. Hvis du vil, kan du bruke en trykk-koker, da tar det kortere tid.

Ingredienser til ”helt enkel/grunnleggende” kitchari:

(LIKE MENGDER BØNNER OG RIS, disse kan med fordel ligge i bløt i 2-3 timer)=
1 dl mungdahl/mungdal  (evt. røde linser hvis vanskelig å få tak i mungdahl)
1 dl hvit basmati ris
Ca. 1,5-2 liter vann, (evt. mindre hvis kokes i trykkkoker)
2 ss ghee (klarnet smør)
ca.  1 tsk hel spisskummen (frø)
ca. 1 tsk fersk ingefær – skrellet, raspet/kuttet i små biter
ca. 1/4 tsk malt gurkemeie
ca. 1/2 tsk steinsalt (rocksalt)

VALGFRITT EN ELLER FLER AV DISSE (HVIS ØNSKET):

1/2 tsk Vata, Pitta eller Kapha Churna (krydderblandinger fra Maharishi ayurveda)

1/8 tsk malt fennikel

1/4 tsk malt koriander

1/4 tsk karri

1/16 ts malt kardemomme (svært lite)

3 laurbærblad

1-2  tomater kuttet i små biter

Mørke, grønne bladgrønnsaker

Andre ønskede grønnsaker, kuttet i små biter (opptil 400 gram)

1. Plukk vekk evt. smårusk (slik som steiner, pinner, tråder etc.) i de tørre mungbønnene. Skyll bønnene og risen (”dahlrisen”) til vannet er klart. Ha “dahlrisen” og vannet i en kasserolle. La det koke opp uten lokk på sterk varme, skru litt ned til middels varme når det fosskoker,  til “dahlrisen” er gått i oppløsning og utgjør en jevn og tynn konsistens. Sånn halveis i koketiden kan evt. grønnsaker taes oppi (valgfritt). Rør rundt med jevne mellomrom. Kokes i ca. 45 minutter-1 time.

2. Smelt ghee i en annen gryte over middels til høy varme.

3. Når smeltet, ha oppi hele spisskummen-frø, (og evt. andre HELE krydder/frø du velger). Surr disse urtene i ca. 30 sekunder – 1 minutt, til krydderet bobler litt. Vær forsiktig så du ikke brenner krydderene.

4. Tilsett den ferske ingefæren (og evt. andre FERSKE varer du velger), surr disse i 2-3 minutter. Pass på slik at det ikke blir brent.

5. Tilsett gurkemeie (og evt. andre MALTE krydder du velger) og fortsette å surr urtene i ytterligere 5-10 sekunder.

6. Tilsett den surrede krydderblandingen til ”dahlrisen”, og rør rundt. Tilsett saltet, her kan du ta det etter smak og behag, men ikke for salt. La det koke sammen i ca. 5-10 minutter. FERDIG!
Kitchari skal være flytende som en tjukk saus/suppe.

Denne kan spises alene eller med ferske korianderblader (svært godt) og/eller fersk lime.
Denne oppskriften vil gi ca. 1 liter Kitchari, som vil gi 1 person ca. 3 skåler om dagen. Ønsker du å lage mer, er det bare å øke mengdene av hver ingrediens forholdsmessig. LYKKE TIL!

10 comments

   1. Det kan hende de har økologisk på Etikken i Olav Tryggvasons gate, men det rakk jeg ikke å sjekke i går. Kjøpte derfor i Middelhavsbutikken.

  1. Hei Kristin.
   Det går fint å bruke grønne også, men de er en anelse tyngre å fordøye.De gule er best, hvis du kan klare å få tak i dem.
   Bare se til å kok dem rikelig, til de går i oppløsing. Man kan lett få luft i magen hvis de ikke er kokt skikkelig.
   De grønne er MED skall, de gule er UTEN skall.
   Håper du har fått svar på det du lurte på.

 1. Jeg fikk tak i de gule i Middelhavsbutikken i Dronningens gate, Trondheim, vis a vis Bunnpris, i går. Ikke stemplet økologisk, men det får så være. Kjøpte også indisk basmatiris der og håper det går greit at den ikke er stemplet økologisk.

 2. Er det meningen at man bare spiser kitchari i de 2 ukene utrensningen foregår? Jeg har i noen dager erstattet lunsjen men ellers spist andr matvarer resten av dagen med hensyn til de anbefalinger jeg har fått

Leave a comment