Hvordan balansere Kapha

Kapha

KaphaAyurveda, Indias urgamle helhetlige helsesystem beskriver tre grunnleggende  prinsipper som bygger opp kroppen vår. Disse kalles de tre doshaer, vata, pitta og kapha. De tre doshaene finnes hos alle mennesker. Vata styrer all bevegelse i kroppen, pitta styrer all forbrenning og kapha styrer all struktur. I balanse gir doshaene velfungerende fysiske og psykiske prosesser. I ubalanse kan de gi en rekke helseproblemer. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan kapha påvirker helsen vår.

Kapha egenskaper

Kapha består av elementene jord og vann. Dette gir kapha egenskaper som tung, oljet, langsom, kald, solid, stabil, sløv, søt, myk, klebrig, slimet og stor. Disse egenskapene gir karaktertrekk til en kapha person både fysisk og mentalt. Kapha styrer struktur og styrke i kroppen.

Når kapha er i balanse gir det muskelstyrke, vitalitet, utholdenhet, sterk immunitet, hengivenhet, gavmildhet, mot og verdighet, et stabilt sinn og velfungerende ledd. Når kapha kommer ut av balanse vil jord og vann elementet  begynne å dominere noe som bl.a. kan gi fet hud, treg fordøyelse, bihuleplager, rennende nese, astma og andre respiratoriske plager, depresjon og grisk og egosentrisk adferd.

Personer med mye kapha refereres til som kapha typer. En kapha type er ofte solid og kraftig bygget. Videre er de sakte og metodisk i sine gjøremål, de misliker ofte fuktig vær, har en langsom fordøyelse og mild appetitt og lærer og glemmer sakte. Kapha typer er rolige og stødige personer med mye utholdenhet og styrke. Håret er ofte mørkt og fyldig med litt fall mens huden vanligvis er oljet, myk og ofte lys.

Hvordan balansere kapha

Når kapha kommer ut av balanse kan det gi symptomer som astma og andre luftveisplager, bihuleplager, rennende nese, depresjon og overvekt. Å balansere Kapha dreier seg først og fremst om å stimulere forbrenningen og sørge for mental variasjon.

Kapha typer er vanligvis veldig rolig, avbalansert og laidback. De tar livet uten å stresse og det skal mye til for å få dem ut av balanse. Problemet er at de ofte kan ta livet litt for rolig og bli lat og sløv. Kapha typer trrenger derfor mye stimulans og variasjon for å holde seg i balanse. Det er viktig for kapha typer å unngå for mye hvile og søvn, få mye trim og bevegelse, få nok variasjon i livet og holde seg varm i kaldt og vått vær.

I kostholdet bør kapha typer favorisere krydret, bitter og astringent (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og banan) smak. Maten bør helst være varm og godt tilberedt uten for mye olje og fett. Kapha har en treg fordøyelse og trenger mat med fordøyelsesstimulerende krydder som ingefær og spisskommen. Bortsett fra honning i moderate mengder bør ikke kapha personer spise søtsaker. En kapha type har veldig lett for å legge på seg og vanskelig for å bli kvitt kiloene. Det er viktig for kapha personer å stimulere forbrenningen og sørge for å ha en sterk fordøyelse. Kapha bør ikke forspise seg.

For å oppsummere er mentalt stimuli og alt som kan gi en sterk forbrenning viktig for å balansere kapha. Ved å følge lenken http://www.ayurved.no/kunnskaps-arkiv/ayurveda/daglige-rutiner-i-ayurveda/ kan du lese mer om gode daglige rutiner. Hvis du vil ha en ide om hvilken type du er kan du klikke her.

Leave a comment