Hvordan balansere Pitta

Pitta

PittaAyurveda, Indias urgamle helhetlige helsesystem beskriver tre grunnleggende  prinsipper som bygger opp kroppen vår. Disse kalles de tre doshaer, vata, pitta og kapha. De tre doshaene finnes hos alle mennesker. Vata styrer all bevegelse i kroppen, pitta styrer all forbrenning og kapha styrer all struktur. I balanse gir doshaene velfungerende fysiske og psykiske prosesser. I ubalanse kan de gi en rekke helseproblemer. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan pitta påvirker helsen vår.

Pitta egenskaper

Pitta består av ild og litt vann. Dette gir pitta egenskaper som varme, skarphet, surhet og brennende følelse. Disse egenskapene gir karaktertrekk til en pitta person både fysisk og mentalt. Pitta styrer all varmeproduksjon, stoffskifte, hormonproduksjon og fordøyelse i kroppen.

Når pitta er i balanse gir det normal kroppsvarme, normal tørst, sterk fordøyelse, glansfull og frisk hud, skarpt intellekt, tilfredshet og energi. Når pitta kommer ut av balanse vil ildelementet begynne å dominere noe som bl.a. kan gi problemer som hudutslett, betennelse i huden, problemer med slimhinnene i magen, synsforstyrrelser, for høy kroppsvarme, tidlig grått hår og skallethet, irritabilitet eller fiendtlighet og mangel på selvreferanse.

Personer med mye pitta refereres til som pitta typer. En pitta type er ofte moderat bygget, handler i moderat tempo, misliker for høy varme, har sterk sult og fordøyelse, lærer og husker i moderat tempo, har moderat hukommelse, blir lett irritabel, har regelmessig avføring, god middels lang søvn, er driftig og skarp med tendens til tynt rødt hår, rødlig hud, fregner og føflekker. Pitta typer blir også ofte tidlig gråhåret og/eller skallet.

Hvordan balansere pitta

Når pitta kommer ut av balanse kan det gi symptomer som hudutslett, magesår, synsforstyrrelser og hetetokter. Å balansere Pitta dreier seg først og fremst om å tilføre moderasjon i arbeidsmengden, få avbrekk med latter, naturopplevelser og lek samtidig som man sørger for å kjøle ned. Ved hjelp av disse elementene er det forholdsvis enkelt å holde pitta i balanse.

Pitta typer er meget driftige og velorganiserte mennesker som liker å jobbe hardt. Ofter realiserer de seg gjennom jobben og har timet og tilrettelagt hele livet sitt. Dette kan over tid føre til store stressproblemer og det er derfor ekstremt viktig for pitta å få avbrekk i rutinene sine. Pitta typer bør være ekstremt oppmerksom når de begynner å være irritabel og oppfarende fordi dette er et klart tegn på en aggrevert pitta. Å leke med barn, gå turer i naturen, være på sjøen og gå på ski er aktiviteter som kjøler ned ilden i pitta. I tillegg må pitta unngå overoppheting. Solbading er absoliutt ikke å anbefale for pitta. Pitta er også veldig følsom for forurensing og bør være forsiktig med alkohol og røyking.

Kostholdet til pitta typer bør favorisere søt, bitter og astringent (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og banan) smak. Maten bør helst være godt tilberedt med nok olje og tunghet. Pitta tåler kald mat bedre enn vata og kapha typer. Rå salater er ok for pitta, men bør tilsettes olje fordi for tørr mat øker pitta. Avkjølende drikker som lassi (1 del naturell yogurt blandet med 2-4 deler vann tilsatt honning og kardemomme eller en klype salt og spisskommen pulver) er gunstig for pitta.

For å oppsummere er avbrudd fra rutiner, naturopplevelser, lek og avkjøling det som må til for å balansere pitta. Ved å følge lenken http://www.ayurved.no/kunnskaps-arkiv/ayurveda/daglige-rutiner-i-ayurveda/ kan du lese mer om gode daglige rutiner. Hvis du vil ha en ide om hvilken type du er kan du klikke her.

Leave a comment