Bedre forbrenning og sterkere fordøyelse på 6 uker

Og bli kvitt noen kilo i prosessen ved hjelp av Ayurveda

bedre forbrenning

Å få bedre forbrenning er kan gi store helsegevinster. I artikkelen “Ned i vekt med Ayurveda” forklarte vi viktigheten av å ha en sterk Agni, eller forbrenningskraft, for å unngå at slaggstoffer bygger seg opp i kroppen og fører til at fett og væske deponeres på uønskede steder.

Vi forklarte videre at Ayurveda klassifiserer årsaken til vektubalanser i 3 kategorier: Vata, pitta og kapha. Hvis du ønsker å gå ned noen kilo, vil du gjøre dette mest effektiv hvis du finner ut hvilken de tre som dominerer systemet ditt. Hvis du ikke har lest artikkelen kan du gjøre det her!

Forbrenningskraften – Agni er avgjørende for helsen

svekket forbrenning

Forbrenningskraften din, Agni som den kalles i Ayurveda, er avgjørende for om kroppen din er fleksibel, immunsystemet er godt og fordøyelsen virker som den skal. I Ayurveda regnes Agni som det viktigste elementet for en god helse. Agni refererer til forbrenning både i fordøyelsessystemet, på organ- og cellenivå.

Mange nordmenn har en tendens til å konstant overbelaste Agni ved å spise for mye tungt fordøyelig mat som kalde melkeprodukter, sjokolade, store mengder rødt kjøtt, frityrstekt mat eller tunge søtsaker. Å spise store måltider om kvelden, spise før forrige måltid er fordøyd og drikke iskalde drikker til maten kan også svekke agni og skape slaggstoffer (kalt ama i Ayurveda) i kroppen. Å spise i en stresset og negativ atmosfære og å spise mens du står eller går svekker også fordøyelseskraften din.

Tegn på at du har slaggstoffer/ama i kroppen og trenger bedre forbrenning

Følgende kan være tegn på at slaggstoffer/ama har bygget seg opp i kroppen at at du trenger en bedre forbrenning:

 1. En følelse av blokkeringer i kroppen som treg mage, tunghet i hodet og en generell mangel på mental klarhet.
 2. Kroppen føles tung og stiv om morgenen og det er vanskelig å våkne.
 3. Følelse av fysisk svakhet uten noen synlig grunn.
 4. Ofte forkjølet.
 5. Manglende energi og tiltaksløshet i løpet av dagen.
 6. Fordøyelsesbesvær.
 7. Må ofte spytte.
 8. Manglende appetitt, samtidig som maten ikke smaker noe særlig.
 9. Ømme og stive ledd og muskler.

Hvis du regelmessig er plaget av mer enn halvparten av disse symptomene kan det være på sin plass å ta noen grep for å styrke Agni og få en bedre forbrenning.

forbrenningSlik styrker du Agni – Generelle råd

 1. Spis i en rolig atmosfære. Sitt ned når du spiser. Unngå å krangle eller diskutere kontroversielle emner under måltidet. Ha fokus på maten, ikke les eller se på TV når du spiser.
 2. Unngå kalde drikker til maten. Drikk eventuelt noen små slurker med varmt vann til måltidet.
 3. Spis varm, fersk, nylaget og næringsrik mat. Grønnsakssupper er spesielt gunstig for å styrke agni. Unngå rå og kald mat.
 4. Unngå tungt fordøyelig mat: frityrstekt mat, store mengder rødt kjøtt, fet mat, sjokolade, iskrem, brus, potetchips, prosessert mat.
 5. Ikke spis før forrige måltid er fordøyd. Følelse av sult er et tegn på dette. Hvis du aldri føler deg sulten (noe som er et tegn på en svak Agni), la det gå minst 3-4 timer mellom større måltider.
 6. Hvis mulig spis det største måltidet midt på dagen, spis en passe stor frokost og et lett fordøyelig kveldsmåltid. Varme supper (ikke posesuppe, men ferske nylagde supper) er spesielt gunstig om kvelden. Du kan spise litt frukt eller nøtter mellom måltidene hvis du føler behov for det.
 7. Hvis du er sulten ved sengetid kan du koke en kopp melk (bruk havre eller rismelk hvis du ikke vil ha kumelk) og drikke den varm. Du kan eventuelt ha i litt gurkemeie eller kardemomme eller ingefær. Dette gjør at du ikke blir sulten og hjelper deg å få en bedre søvn.
 8. Sørg for å få nok bevegelse og frisk luft i løpet av dagen.
 9. Sørg for at du tømmer tarmen hver dag. Drikk 1-2 kopper behagelig varmt vann med en gang du står opp om morgenen. Sett deg så på toalettet selv om det ikke kommer noe. Over tid vil dette lære tarmen din å tømme seg om morgenen. Dette er meget gunstig, fordi det foregår en rekke renselsesprosesser i løpet av natten. Når du tømmer tarmen om morgenen blir du kvitt masse slaggstoffer.
 10. Legg deg før kl 22.00 og stå opp før kl. 06.00. Dette gjør at du blir uthvilt og at du får maks utbytte av pitta tiden fra kl 22.00-02.00. Hvis du sover på denne tiden bearbeider du dagens mentale inntrykk bedre og Agni/forbrenningskraften får jobbe uforstyrret med å revitalisere seg og rense kroppen.

Bruk noen uker på å gradvis innføre disse rådene i de daglige rutinene dine. I tillegg til de generelle rådene kan du også gå mer spesifikt til verks for å regenerere sinn og kropp og få bedre forbrenning.

6 ukers program for sterkere fordøyelse, bedre forbrenning og mer overskuddmer energi

Hvis du vil gjøre noe enda mer målrettet for å styrke Agni og kanskje gå ned noen kilo som en hyggelig bieffekt kan du gjøre følgende:

 1. Finn din sinn-/kroppstype, eller enda viktigere, hvilke doshaer som dominerer ditt system akkurat nå. Dette kan du gjøre ved å ta testen i kalorikalkulatoren vår, eller ved å ta en konsultasjon med en ayurvedalege hvis du ønsker det mer nøyaktig.
 2. Finn din forbrenningskraft enten via testen i kalorikalkulatoren vår, eller ved å ta en konsultasjon med en ayurvedalege.
 3. Last ned eboken om mat for vata, pitta og kapha og/eller eboken med mat for blandingstyper.
 4. Spis i henhold til din sinn-/kroppstype.
 5. Ta en dag i uken og spis kun flytende føde hvis fordøyelseskraften din er middels eller dårlig (du kan også gjøre det hvis den er bra). Hvis den er veldig bra trenger du det ikke. Hvis den er veldig dårlig bør du ta en ayurvedisk helsekonsultasjon først. Spis kitchari med grønnsaker og krydder tilpasset din sinn-/kroppstype. Her finner du en oppskrift på Kitchari og en video som beskriver hvordan du kan lage det. Bruk krydder og grønnsaker i henhold til din type. Bruk en stavmikser og lag puré av maten.
 6. Ta en 6 ukers Kitchari kur. Kitchari er en næringsrik rett som gir deg alle næringsstoffer du trenger. Kitchari er også meget lettfordøyelig og gir fordøyelsen din hvile, slik at Agni kan begynne å fordøye slaggstoffer/ama som har samlet seg opp i kroppen. Det er viktig å trappe sakte opp og ned med denne kuren, slik at du ikke overbelaster fordøyelsen når du begynner å spise vanlig mat igjen. Slik gjør du:
  1. Uke 1. Spis varm næringsrik mat som er lettfordøyelig. Unngå kald og tung mat. Spis kun kitchari om kvelden.
  2. Uke 2. Spis varm næringsrik mat som er lett fordøyelig. Unngå kald og tung mat. Spis kitchari morgen og kveld. Spis varm lunsj midt på dagen.
  3. Uke 3. Spis kun kitchari. Eventuelt kan du variere med linsesuppe.
  4. Uke 4. Spis varm næringsrik mat som er lett fordøyelig. Unngå kald og tung mat. Spis kitchari morgen og kveld. Spis varm lunsj midt på dagen.
  5. Uke 5. Spis varm næringsrik mat som er lettfordøyelig. Unngå kald og tung mat. Spis kun kitchari om kvelden.
  6. Uke 6. Spis vanlig igjen, men unngå kald og tung mat.
   I denne oppskriften lager du ikke puré av kitcharien. Hvis du ikke har en sterk pitta, kan du variere mungbønner med røde linser i oppskriften. Mungbønner og basmatiris er balanserende for både vata, pitta og kapha. Du kan bruke grønnsaker og krydder for å balansere din sinn-/kroppstype.
 7. Bruk produkter som støtter din Agni og din sinn- /kroppstype. Les neste artikkel i denne serien for å finne ut hvilke produkter de ulike typer bør bruke for å styrke Agni/fordøyelseskraften og for å balansere din sinn-/kroppstype og gå ned noen kilo som en hyggelig bieffekt.

Leave a comment