Ned i vekt med ayurveda – og få en god helse samtidig

Julen er over og kanskje er du en av mange som har fått noen ekstra uønskede kilo de siste ukene. Eller kanskje nyttårsforsettet ditt er å gå ned noen størrelser i år. Uansett er januar en av de store slankemånedene i året. Hvis du skal gå ned i vekt kan Ayurveda gi deg noen verdifulle råd som kan sørge for at en slankere kropp går hånd i hånd med en bedre helse. Det er ellers noe som ikke er en selvfølge med mange av diett- og slankekurene som finnes på markedet.

Det er viktig å vite årsaken til overvekten

Fordøyelseskraften vår, som kalles Agni i Ayurveda, spiller i de fleste tilfeller en avgjørende rolle når vi legger på oss for mye. Agni inkluderer både fordøyelsen i mage og tarmsystem og forbrenning på cellenivå. Når Agni blir nedsatt resulterer det i slaggstoffer, eller ama som det kalles i Ayurveda, samler seg opp i kroppen. Dette fører til at både fett og væske deponeres på ulike steder og vi får sakte, men sikkert en tyngre og større kropp.

Årsaken til at Agni eller fordøyelseskraften blir svekket finner vi i Ayurvedas kunnskap om de tre doshaer vata, pitta og kapha. Ved å finne ut hva som kroppstyperforårsaker vektøkningen, kan vi også finne den beste måten å fikse problemet på. Som med det meste i Ayurveda er man opptatt av at én løsning ikke nødvendigvis passer alle. Kan du finne ut av årsaken til problemet vil behandlingen bli mer effektiv.

Overvekt forårsaket av vata

Vata typer er normalt sett slanke med en tynn og lett kroppsbygning. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan bli overvektig selv om din sinn-/kroppstype domineres av vata. Vata er veldig påvirkelig av stress. Ved et høyt stressnivå har vata typer lett for å spise uregelmessig. Dette gjør at fordøyelsen blir svekket og det kan føre til at slaggstoffer (ama) bygger seg opp i fordøyelsen og svekker den enda mer. I slike tilfeller kan vata typer bli overvektig.

Vata trenger regelmessige, varme og næringsrike måltider. Hvis vata er årsaken til overvekt og du spiser store mengder salat for å gå ned i vekt, vil du svekke fordøyelsen din og få store problemer med oppblåsthet og luft i magen.

Overvekt forårsaket av pitta

agniPitta typer har normalt sett en sterk forbrenningskraft. Når din sinn-/kroppstype domineres av pitta er du normalt sett slank og kan forbrenne det meste. Imidlertid kan pitta i noen tilfeller forårsake overvekt. Hvis du hopper over måltider og spiser uregelmessig kan det gjøre at Agni eller forbrenningskraften blir så kraftig at den brenner maten istedenfor å forbrenne den. Dette virker omtrent som om du lar en panne stå på komfyren uten noe i. Dette skaper slaggstoffer i fordøyelsessystemet som over tid kler inn fordøyelsen og gjør at forbrenningen ikke virker som den skal.

Denne typen ubalanse gir ofte problemer med halsbrann og det er lett å komme inn i en ond sirkel der du spiser tunge kalde matvarer for å lindre halsbrannen, noe som gir mer slaggstoffer og mer halsbrann. I tillegg gir pitta også syre i kroppen som kan øke problemer med overvekt.

Pitta trenger regelmessige måltider som er varme, men som inneholder krydder og grønnsaker som virker kjølende på kroppen. Hvis pitta er årsaken til overvekt og du spiser sterkt varmende krydder som chili og cayennepepper for å øke forbrenningen, kan du få alt for mye varme og syre i kroppen og svekke fordøyelsen over tid. Du vil i så fall ha store problemer med å gå ned i vekt, selv om du spiser et slankende kosthold.

Overvekt forårsaket av kapha

Kapha er den klassiske årsaken til overvekt. Hvis du er en kapha type har du lett for å få en treg fordøyelse og klarer ikke å fordøye verken fett eller

Ned i vekt kapha

sukker godt. Du er naturlig kraftig bygget og har lett for å legge på deg, selv om du ikke spiser så mye. Kapha typer har også lett for å få oppsamling av væske i kroppen.

Kapha trenger varm, lett og godt krydret mat. Hvis du er en kapha type og vil slanke deg ved å spise mye rå mat og mye salater, kan du gjøre fordøyelsen din enda tregere. Kapha trenger varm, lett og litt tørr mat med lite olje.

Ned i vekt? Finn din sinn-/kroppstype og se hvor sterk din forbrenningskraft er

For å bruke denne kunnskapen på en praktisk måte trenger du å gjøre to ting. Du må finne ut hvilken sinn-/kroppstype du er og hvor sterk forbrenningskraft, eller agni, du har. Vi har laget et verktøy for å finne ut av det. Dette er en del av en ayurvedisk kalorikalkulator. Hvis du ønsker å gå ned i vekt ved å telle kalorier, gir dette verktøyet deg en pekepinn på hvor mange kalorier du bør spise daglig, enten du vil gå ned i vekt, beholde den vekten du har eller gå opp i vekt.

agni Hvis du ikke er interessert i å telle kalorier, kan du allikevel bruke verktøyet. Du kan finne din sinn-/kroppstype og hvor sterk din forbrenningskraft eller Agni er. Når du kommer til spørsmålet “Hvordan er forbrenningen din” kan du klikke på den røde teksten som sier “Klikk her for å finne ut!” Ved å svare på spørsmålene som kommer opp får du en indikasjon på hvor sterk forbrenningskraften din er.

doshaNår du kommer til spørsmålet “Din ayurvediske dosha (kroppstype)” kan du klikke på den røde teksten som sier “Klikk her for å finne ut!”. Ved å svare på spørsmålene som kommer opp får du en indikasjon på hvilke doshaer som dominerer systemet ditt nå. Svar på spørsmålene med tanke på hvordan ting er nå, ikke hvordan de har vært tidligere.

På siden med kalorikalkulatoren finner du også tre videoer. En som tar for seg forbrenningskraften – Agni, og slaggstoffer – Ama, en som tar for seg de tre doshaene vata, pitta og kapha og hvordan de gir seg utslag i ulike sinn- og kroppstyper, og en video som tar for seg hvordan du kan finne kaloriinnhold i matvarer, hvis du ønsker å gå ned i vekt ved å telle kalorier.

Klikk her for å sjekke ut kalorikalkulatoren og videoene. 

Den enkleste og mest nøyaktige måten å fastslå din sinn-/kroppstype og finne styrken på din agni/forbrenningskraft er å ta en helsekonsultasjon med en ayurvedisk lege. Her kan du lese mer om ayurvedisk helsekonsultasjon.

 

Ulik behandling for ulike typer

I kalorikalkulatoren var det 5 kategorier for fordøyelseskraft (agni): Veldig dårlig, dårlig, middels, bra og veldig bra. Hvis testen viser veldig dårlig fordøyelseskraft, kan det være en fordel å ta en ayurvedisk helsekonsultasjon før du tar noen rensekurer eller begynner å følge råd for å gå ned i vekt.

Når det gjelder sinn-kroppstyper er det 7 ulike typer i denne testen. I virkeligheten er det 10 typer, men vi har valgt å kombinere noen av dem fordi det de trenger er nesten doshaeridentisk. De 7 typene er:
Vata
Pitta
Kapha
Vata – Pitta eller Pitta – Vata
Pitta – Kapha eller Kapha – Pitta
Vata – Kapha eller Kapha – Vata
Vata – Pitta – Kapha
Hvis du ønsker å lære mer om vata, pitta og kapha kan du se videoen øverst i kalorikalkulatoren.

vata typeBeste slankeløsning for vata

For overvekt som er forårsaket av vata er det to elementer som er spesielt viktig: Spise regelmessig med faste måltider hver dag og redusere stress. I tillegg er det viktig å ikke spise mye rå mat. Vata trenger varm, nærende og lett fordøyelig mat.

Beste slankeløsning for pittaPitta type

For overvekt som er forårsaket av pitta er det viktig å ikke hoppe over måltider og å spise nærende mat som har en avkjølende og syrenøytraliserende virkning. Det betyr ikke at du bør spise store mengder kald eller rå mat.

Kapha typeBeste slankeløsning for kapha

For at kapha skal gå ned i vekt, bør man redusere fet mat, søt mat og salt mat. Kapha typer bør ikke bruke annet søtningsmiddel enn honning. Melkeprodukter øker kapha og bør i stor grad unngås, unntaket er ghee (klaret smør) som kan øke forbrenningen i små mengder. Kapha typer er glad i mat og har en tendens til å forspise seg. Det er også viktig med stimulerende krydder som ingefær og svart pepper for kapha.

Klikk her for å se en video om mat for vata, pitta og kapha.  Under videoen kan du laste ned en gratis ebok med matlister for vata, pitta og kapha.

Hva med blandingstyper?

De fleste av oss er en blanding mellom 2 typer. Det betyr at du må ta hensyn til begge typene når du velger kosthold, livsstil og rutiner og også hvis du trenger å gå ned i vekt.

årssyklusVata-pitta og pitta-vata typer trenger både å spise og leve regelmessig. De trenger også å redusere stress og ting som er veldig varmende eller øker syrenivået i kroppen.

Pitta-kapha og kapha-pitta typer trenger å redusere fet og søt mat. De trenger også å være aktiv og samtidig unngå ting som er veldig varmende eller øker syrenivået i kroppen.

Vata-kapha og kapha-vata typer mangler ildelementet i kroppen og bør spise varm, nærende mat med krydder som er bra for vata og kapha. De bør spise og leve regelmessig og ikke spise for mye fet mat og sukker.

Hvis du har alle tre doshaene likt fordelt bør du sørge for å balansere vata i vata årstiden fra november til februar, kapha i kapha årstiden fra mars til juni og pitta i pitta årstiden fra juli til oktober.

Klikk her for å se en video om mat for blandingstyper. Under videoen kan du laste ned en gratis ebok med matlister for blandingstyper.

Dette er første av tre artikler om hvordan du kan gå ned i vekt med Ayurveda. Her kan du lese neste artikkel i serien!

1 comment

Leave a comment