Prøv innhalering med Sinus Clear

Når nesen er tett og du trenger å rense opp i bihulene og de øvre luftveiene kan innhalering med vanndamp tilsatt eteriske oljer som eukalyptus, kamfer, peppermynte o.l. være meget effektivt. Den eteriske oljen løser opp slim i nese, bihuler og luftveier, mens vanndampen sørger for at transporten av oljen foregår på en effektiv måte. Sinus Clear er en ayurvedisk blanding av eteriske oljer som er bra for å åpne opp nese, bihuler og de øvre luftveiene.

Fyll en stor panne i rustfritt stål med vann og kok opp vannet. Etter at det har kokt en stund, sett pannen på et bord og ta 2-4 dråper med Sinus Clear i det varme vannet. Beskytt øynene dine med bomullsbiter og bind en bandasje rundt hodet ditt (over øynene) for å holde bomullsbitene fast på øynene. Hvis du synest dette er for mye styr, sørg ihvertfall for at du lukker øynene mens du holder på fordi dampen vil svi hvis du får den i øynene. Ta et stort håndkle over hodet og lag noe liknende et lite telt over hodet og pannen og begynn å inhalere og utånde sakte gjennom nesen. Dette vil fjerne slim fra det luftveiene. Innhaler i 5-10 minutter.

Etter behandling kan du ta 1-2 dråper sesamolje i hvert nesebor for å nære nesens slimhinner og sørge for at kanalene fortsetter å holde seg åpne.

Terminalia arjuna er et eviggrønt tre som vokser langs elvebredder i India og kan bli over 20 meter høyt. Barken har vært brukt i Ayurveda siden 2500 f.Kr. og har en bemerkelsesverdig styrkende effekt på hjertet, noe mange vitenskapelige undersøkelser understøtter. Terminalia arjuna er også bra mot følelsesmessige forstyrrelser. I Ayurveda sier man at den bringer samordning mellom sinn, kropp og bevissthet ved å styrke hjertet, samtidig som den  stabiliserer sinnet.

I tillegg til å være en god hjertetonik er Terminalia Arjuna svakt blodtrykksenkende og lett kolesterolsenkende særlig på LDL kolesterol. De aktive stoffene i Arjuna er triterpinglykosid, arjunsyre og ellagisk syre. Den er også rik på saponin, antioksidanter som flavonoid, arjunon o.l. og inneholder også gallesyre og essensielle mineraler som kalsium, magnesium, kobber og sink. Bark av Terminalia arjuna er rik på Co-enzym Q-10 som er kjent for å styrke hjertet og redusere lett forhøyet blodtrykk. Q 10 er også bra for leveren.

Terminalia arjuna er  kjent for å være bra for blodsirkulasjonen og dens antioksiderende effekt motvirker betennelsestilstander i blodårene, noe som virker beskyttende på hele kretsløpet. Å bruke Terminalia Arjuna regelmessig kan ha en styrkende effekt på både hjerte og hele sirkulasjonssystemet. Her kan du lese mer om Ayurveda og styrking av hjertet.

Nysende dameKom over en interessant artikkel på VG.no. Leger og forskere frykter at medisin og helsestell skal bli satt 70 år tilbake på grunn av antibiotikaresistente bakterier. Bakterielle gen som kan motstå antibiotika gjør at man på sikt kanskje ikke vil ha så god beskyttelse mot bakterier som vår generasjon er blitt vant til.

Det er blant annet det antibiotika resistente genet NDM-1 som skaper frykt i Norge etter at to personer har blitt rammet av det. NDM-1 står for New Delhi matallobeta-l og begge personene som fikk det hadde ligget på sykehus i India. Etter å ha sett bruken av antibiotika og spesielt den utstrakte selvmedisineringen som foregår der er ikke dette overraskende.

I India er det vanlig at man hopper over legen og går rett på apoteket for å få antibiotika. Dette tar man ofte ved den minste antydning til forkjølelse eller influensa fordi man er livredd for alvorlige infeksjoner som dessverre forekommer ofte. Mange forstår ikke at man må ta antibiotikaen også etter at symptomene har forsvunnet, og slutter for tidlig med medisinen. På denne måten skapes en mengde antibiotikaresistente bakterier.

Naturlig styrking av immunsystemet

Det er interessant at India er et av de landene i verden der feilbruk av antibiotika er mest utbredt. Ayurveda som er Indias tradisjonelle helsesystem har mye kunnskap om hvordan man på en naturlig måte kan styrke immunforsvaret. Dessverre har aldri Ayurveda 100% gjenvunnet tilliten i befolkningen etter at engelskmennene forbød det på midten av 1800 tallet.

I Ayurveda legger man vekt på kroppens egen evne til å nedkjempe farlige bakterier og virus. Ved å rense ut urenheter og slaggstoffer som i Ayurveda kalles ama, og sørge for at fordøyelsen fungerer optimalt, vil man i større grad være i stand til å forhindre bakterier i å skape infeksjoner. På sikt er kanskje dette den eneste løsningen på problemet med antibiotika resistente bakterier. Her kan du lese mer om Ayurveda og detox.

KaphaAyurveda, Indias urgamle helhetlige helsesystem beskriver tre grunnleggende  prinsipper som bygger opp kroppen vår. Disse kalles de tre doshaer, vata, pitta og kapha. De tre doshaene finnes hos alle mennesker. Vata styrer all bevegelse i kroppen, pitta styrer all forbrenning og kapha styrer all struktur. I balanse gir doshaene velfungerende fysiske og psykiske prosesser. I ubalanse kan de gi en rekke helseproblemer. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan kapha påvirker helsen vår.

Kapha egenskaper

Kapha består av elementene jord og vann. Dette gir kapha egenskaper som tung, oljet, langsom, kald, solid, stabil, sløv, søt, myk, klebrig, slimet og stor. Disse egenskapene gir karaktertrekk til en kapha person både fysisk og mentalt. Kapha styrer struktur og styrke i kroppen.

Når kapha er i balanse gir det muskelstyrke, vitalitet, utholdenhet, sterk immunitet, hengivenhet, gavmildhet, mot og verdighet, et stabilt sinn og velfungerende ledd. Når kapha kommer ut av balanse vil jord og vann elementet  begynne å dominere noe som bl.a. kan gi fet hud, treg fordøyelse, bihuleplager, rennende nese, astma og andre respiratoriske plager, depresjon og grisk og egosentrisk adferd.

Personer med mye kapha refereres til som kapha typer. En kapha type er ofte solid og kraftig bygget. Videre er de sakte og metodisk i sine gjøremål, de misliker ofte fuktig vær, har en langsom fordøyelse og mild appetitt og lærer og glemmer sakte. Kapha typer er rolige og stødige personer med mye utholdenhet og styrke. Håret er ofte mørkt og fyldig med litt fall mens huden vanligvis er oljet, myk og ofte lys.

Hvordan balansere kapha

Når kapha kommer ut av balanse kan det gi symptomer som astma og andre luftveisplager, bihuleplager, rennende nese, depresjon og overvekt. Å balansere Kapha dreier seg først og fremst om å stimulere forbrenningen og sørge for mental variasjon.

Kapha typer er vanligvis veldig rolig, avbalansert og laidback. De tar livet uten å stresse og det skal mye til for å få dem ut av balanse. Problemet er at de ofte kan ta livet litt for rolig og bli lat og sløv. Kapha typer trrenger derfor mye stimulans og variasjon for å holde seg i balanse. Det er viktig for kapha typer å unngå for mye hvile og søvn, få mye trim og bevegelse, få nok variasjon i livet og holde seg varm i kaldt og vått vær.

I kostholdet bør kapha typer favorisere krydret, bitter og astringent (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og banan) smak. Maten bør helst være varm og godt tilberedt uten for mye olje og fett. Kapha har en treg fordøyelse og trenger mat med fordøyelsesstimulerende krydder som ingefær og spisskommen. Bortsett fra honning i moderate mengder bør ikke kapha personer spise søtsaker. En kapha type har veldig lett for å legge på seg og vanskelig for å bli kvitt kiloene. Det er viktig for kapha personer å stimulere forbrenningen og sørge for å ha en sterk fordøyelse. Kapha bør ikke forspise seg.

For å oppsummere er mentalt stimuli og alt som kan gi en sterk forbrenning viktig for å balansere kapha. Ved å følge lenken http://www.ayurved.no/kunnskaps-arkiv/ayurveda/daglige-rutiner-i-ayurveda/ kan du lese mer om gode daglige rutiner. Hvis du vil ha en ide om hvilken type du er kan du klikke her.

PittaAyurveda, Indias urgamle helhetlige helsesystem beskriver tre grunnleggende  prinsipper som bygger opp kroppen vår. Disse kalles de tre doshaer, vata, pitta og kapha. De tre doshaene finnes hos alle mennesker. Vata styrer all bevegelse i kroppen, pitta styrer all forbrenning og kapha styrer all struktur. I balanse gir doshaene velfungerende fysiske og psykiske prosesser. I ubalanse kan de gi en rekke helseproblemer. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan pitta påvirker helsen vår.

Pitta egenskaper

Pitta består av ild og litt vann. Dette gir pitta egenskaper som varme, skarphet, surhet og brennende følelse. Disse egenskapene gir karaktertrekk til en pitta person både fysisk og mentalt. Pitta styrer all varmeproduksjon, stoffskifte, hormonproduksjon og fordøyelse i kroppen.

Når pitta er i balanse gir det normal kroppsvarme, normal tørst, sterk fordøyelse, glansfull og frisk hud, skarpt intellekt, tilfredshet og energi. Når pitta kommer ut av balanse vil ildelementet begynne å dominere noe som bl.a. kan gi problemer som hudutslett, betennelse i huden, problemer med slimhinnene i magen, synsforstyrrelser, for høy kroppsvarme, tidlig grått hår og skallethet, irritabilitet eller fiendtlighet og mangel på selvreferanse.

Personer med mye pitta refereres til som pitta typer. En pitta type er ofte moderat bygget, handler i moderat tempo, misliker for høy varme, har sterk sult og fordøyelse, lærer og husker i moderat tempo, har moderat hukommelse, blir lett irritabel, har regelmessig avføring, god middels lang søvn, er driftig og skarp med tendens til tynt rødt hår, rødlig hud, fregner og føflekker. Pitta typer blir også ofte tidlig gråhåret og/eller skallet.

Hvordan balansere pitta

Når pitta kommer ut av balanse kan det gi symptomer som hudutslett, magesår, synsforstyrrelser og hetetokter. Å balansere Pitta dreier seg først og fremst om å tilføre moderasjon i arbeidsmengden, få avbrekk med latter, naturopplevelser og lek samtidig som man sørger for å kjøle ned. Ved hjelp av disse elementene er det forholdsvis enkelt å holde pitta i balanse.

Pitta typer er meget driftige og velorganiserte mennesker som liker å jobbe hardt. Ofter realiserer de seg gjennom jobben og har timet og tilrettelagt hele livet sitt. Dette kan over tid føre til store stressproblemer og det er derfor ekstremt viktig for pitta å få avbrekk i rutinene sine. Pitta typer bør være ekstremt oppmerksom når de begynner å være irritabel og oppfarende fordi dette er et klart tegn på en aggrevert pitta. Å leke med barn, gå turer i naturen, være på sjøen og gå på ski er aktiviteter som kjøler ned ilden i pitta. I tillegg må pitta unngå overoppheting. Solbading er absoliutt ikke å anbefale for pitta. Pitta er også veldig følsom for forurensing og bør være forsiktig med alkohol og røyking.

Kostholdet til pitta typer bør favorisere søt, bitter og astringent (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og banan) smak. Maten bør helst være godt tilberedt med nok olje og tunghet. Pitta tåler kald mat bedre enn vata og kapha typer. Rå salater er ok for pitta, men bør tilsettes olje fordi for tørr mat øker pitta. Avkjølende drikker som lassi (1 del naturell yogurt blandet med 2-4 deler vann tilsatt honning og kardemomme eller en klype salt og spisskommen pulver) er gunstig for pitta.

For å oppsummere er avbrudd fra rutiner, naturopplevelser, lek og avkjøling det som må til for å balansere pitta. Ved å følge lenken http://www.ayurved.no/kunnskaps-arkiv/ayurveda/daglige-rutiner-i-ayurveda/ kan du lese mer om gode daglige rutiner. Hvis du vil ha en ide om hvilken type du er kan du klikke her.

vata doshaVata er en av de tre grunnleggende  prinsipper som i henhold til Ayurveda, Indias urgamle helhetlige helsesystem, bygger opp både kroppen vår og hele universet. Disse prinsippene kalles de tre doshaer, vata, pitta og kapha. De tre doshaene finnes hos alle mennesker. Vata styrer all bevegelse i kroppen, pitta styrer all forbrenning og kapha styrer all struktur. I balanse gir doshaene velfungerende fysiske og psykiske prosesser. I ubalanse kan de gi en rekke helseproblemer. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan vata påvirker helsen vår.

Egenskaper

Vata består av elementene luft og rom. Dette gir egenskaper som letthet, bevegelighet, tørrhet, ruhet og skjørhet. Disse egenskapene vil påvirke både kroppsbygning såvel som psykologiske trekk hos en person. Vata styrer blant annet all bevegelse i kroppen, all blodsirkulasjon, sammentrekking og utvidelse av hjerte og lunger, bevegelsen i tarmsystemet, aktiviteten i nervesystemet, sammentrekning av muskulatur og celledeling.

Når vata er i balanse gir det kreativitet, mental årvåkenhet, gode kunstneriske og musikalske evner, god søvn, sterkt immunforsvar og normal avføring. I ubalanse gir det problemer relatert til doshaens egenskaper: For mye bevegelse gir muskelkramper, søvnløshet og spenningshodepine. For mye letthet gir undervekt og manglende jording. For mye tørrhet og ruhet gir tørr, ru hud og forstoppelse. Skjørhet gir skjøre bein og nervøsitet.

Personer med mye vata refereres til som vata typer. Slike type har ofte en tynn, litt uregelmessig fysiologi som f.eks stort hode og mindre kropp, ujevne tenner, store øyne og liten nese. Uregelmessighet er stikkordet. De er de første til å ta opp nye ideer, men glemmer ting veldig hurtig. De er kreative og kunstneriske og hater ofte rutine. De er veldig bevegelige og raske, men mangler gjerne jording. De har en tendens til å bekymre seg og mangler ofte fysisk styrke og utholdenhet.

Hvordan balansere vata

Når vata kommer ut av balanse kan det gi symptomer som uro, kulde, muskelkramper, treg mage og søvnproblemer. Å skape balanse dreier seg først og fremst om å tilføre ro, regelmessighet og varme.

Ved å holde en regelmessig rutine, spise sove, arbeide og trene til omtrent samme tid hver dag kommer vata inn i kontrollerte former og det urolige og bevegelige elementet  balanseres. I tillegg har vata en tendens til å brenne lyset i begge ender, så det er ekstremt viktig å få nok hvile. Å gå til sengs før kl. 22.00 og stå opp rundt 06.00, vil gi en optimal søvnrytme. Videre er det viktig for den kalde vatatypen å alltid holde seg varm. For å motvirke  tørrhet er det viktig å drikke nok væske. Varmt, kokt vann er spesielt gunstig. Det er også viktig  å få i seg nok olje i maten for å unngå forstoppelse når tykktarmen blir for tørr.

Kostholdet til vata typer bør favorisere søt, sur og salt smak. Maten bør helst være varm og godt tilberedt med nok olje og tunghet. Rå salater er ikke spesielt gunstig, siden det øker lettheten og gjør dem mindre jordet. Iskalde drikker er heller ikke gunstig, da det øker den kalde egenskapen som vata har alt for mye av.

Det finnes en rekke urtepreparater som balanserer vata. Peace of Mind og Blissful Sleep er spesielt gunstige da de virker lett beroligende og bedrer konsentrasjon og hukommelse.

For å oppsummere er regelmessig rutine, tilstrekkelig hvile og varme det som må til for å balansere vata. Ved å følge lenken http://www.ayurved.no/kunnskaps-arkiv/ayurveda/daglige-rutiner-i-ayurveda/ kan du lese mer om gode daglige rutiner. Hvis du vil ha en ide om hvilken type du er kan du klikke her.

søvnDet er gjort en undersøkelse ved Walter Reed Army Medical Centre i Washington DC, der 14 sykepleiere deltok. Det viste seg at de som sov lite hadde en gjennomsnittlig BMI på 28,3, noe som klassifiseres som overvektig. De som sov ca. 8 timer hver natt hadde en gjennomsnittlig BMI på 24,5 noe som regnes som normalt.

Dette harmonerer med annen forskning som viser at dyp søvn fremmer utskillelsen av veksthormoner som gjør at kroppsceller regenereres. Veksthormon er et protein som produseres i hypofysen og stimulerer både fettforbrenning og vekst av muskelmasse. Det er derfor viktig å få god kvalitetsøvn hvis du skal ned i vekt. Dette harmonerer med ayurvedisk kunnskap der man til tross for å klassifisere overvekt som hovedsakelig et kapha problem, også påpeker viktigheten av å balansere vata for å gå ned i vekt. Å få tilstrekkelig søvn er viktig for å balansere vata.

Den andre artikkelen kom med 10 tips til hvordan man kan få en bedre søvn. Dette er ikke så langt unna det man også anbefaler i Ayurveda, verdens eldste holistiske helsesystem. Her er de 10 tipsene fra TV2 sammenlignet med ayurvedisk kunnskap:

  1. Legg deg og stå opp til samme tid hver dag – selv i helger. I Ayurveda vil man si at rutine balanserer vata, noe som gjør innsovningen lettere.
  2. Ikke spis eller drikk store mengder før du legger deg. Søvnproblemer relatert til pitta kommer av at fordøyelsen har for mye å gjøre om natten. Dette fører ofte til at man våkner opp midt på natten.
  3. Unngå nikotin, koffein og alkohol. Dette virker stimulerende og bringer både vata og pitta ut av balanse.
  4. Tren regelmessig. Ifølge Charaka (klassisk Ayurveda forfatter) gir fysisk trening letthet, økt arbeidskapasitet, styrke, toleranse overfor vanskeligheter, utskillelse av urenheter, stimulering av fordøyelsen og bedre søvn.
  5. Gjør soverommet ditt til et mørkt og attraktivt sted å være. Et ryddigt og rent soverom balanserer uroen i vata og gir bedre søvn.
  6. Prøv å unngå å sove på dagtid. Dette får kapha ut av balanse og gjør deg mer sløv og dorsk samtidig som det kan ødelegge nattesøvnen.
  7. Døgnet er inndelt i 3 “soner” 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timer søvn. Ayurveda går litt lenger enn dette og deler døgnet inn i 6 blokker, 06-10 og 18-22 er kapha tid. Det er da mye tunghet i naturen og man sovner lettere ved å gå til sengs før kl. 22.00. På samme måten vil du være mer uthvilt hvis du står opp før kl.06.00. Jo lenger du sover etter kl. 06.00, jo mer av kaphas tunghet vil du bringe med deg inn i dagen.  10-14 og 22-02 er pitta tid. I pitta tiden 10-14 er solen høyest på himmelen, ildelementet og fordøyelseskraften sterkest og dette er derved beste tid å spise dagens hovedmåltid på. Kl. 22-02 bør man sove og bruke pitta energien til å fordøye dagens sanseinntrykk mens man sover. 14-18 og 02-06 er vata tid. 14-18 er en god tid å studere og meditere på. 02-06 er tiden naturen våkner opp på. Dette bør vi dra nytte av og starte dagen med den livlige vata energien ved å stå opp litt før kl 06.00.
  8. Velg gode dyner og puter. Komfort er viktig for å balansere vata og dermed viktig for en god søvn.
  9. Dyr i sengen kan gi uro og søvnproblemer.
  10. Ha et fast kveldsmønster. Rutine balanserer vata og fremmer søvn.

Ayurveda har en omfattende kunnskap om hvordan vi kan få maksimalt ut av forholdet mellom hvile og aktivitet. Hvis du vil lese mer om ayurveda og søvn kan du følge denne lenken.

Kom over en artikkel på klikk.no om hvordan ulike ayurvediske kroppstyper passer sammen i parforhold. Arttikkelen er basert på en svensk bok om Ayurveda, “Ayurveda för kropp och själ” (“Ayurveda for kropp og sjel”), skrevet av Eva Sanner og Peter Ljungsberg.

Hvordan kroppstyper fungerer sammen

Vata som er følsom og urolg har godt av kaphas stabilite og pittas organiserende kraft. En pitta person som er ekstremt organisert, stresset og målfokusert har godt av å space litt ut med vata eller føle litt av roen til kapha. En kapha person som er rolig og stabli har godt av å få røsket opp i sitt satte verdensbilde av den livlige og kunnskapssøkende vata eller bli sparket bak og få mer av pittas ambisjoner og målrettethet.

Par med like kroppstyper

Vata – vata

En kreativ kombinasjon der begge er glad i muskk og kunst og vil være nyskjerrige på nye ting. Problemet med denne kombinasjonen er at det kan bli lite jording og mye luft. Begge vil være følsomme og ha lett for å såre hverandre.

Pitta -pitta

Dette gir gjerne et meget lidenskapelig forhold. Logisk tenking og målrettethet vil være fremtredende. Paret kan hjelpe hverandre til å nå nye mål i livet. Den logiske evnen kan også gjøre at paret er istand til å diskutere gjennom og løse problemer.

Problemet med denne kombinasjonen er at pitta mennesker kan bli veldig kritisk og kranglete. I ubalanse er også pitta veldig lite selvrefererende. Alt er alle andres feil. Dette kan noen ganger være veldig ødeleggende i et parforhold.

Kapha-kapha

Dette er et stabilt kjærligt parforhold. Det mangler gjerne de store følelsesmessige toppene, men utvikler seg til å bli et sterkt sammenvevd forhold i løpet av livet.

Problemet i kapha – kapha forhold er at ting kan bli ensformig og monotont. Kriser kan oppstå hvis en av partene ønsker forandring i livet.

Vata – pitta

Her vil vata føle seg vel med pittas organiserende kraft og pitta bli inspirert av vatas kreativitet.  Problemer oppstår når paret snakker forbi hverandre. Den følsomme vata kan bli såret av pittas skarphet og den organiserte pitta kan bli ekstremt frustrert av vatas rot og mangel på orden i livet.

Pitta – Kapha

Pitta setter pris på kaphas ro og kjærlige natur mens kapha fasineres av pittas målrettethet og organiserende kraft. Kapha typen gir pitta avkobling fra en stresset hverdag mens pitta personen gir kapha større engasjement og energi.

Problemer oppstår når pitta synest kapha er for laid back og lat. Kapha er følsom og kan lett bli såret av pittas skarphet.

Vata – kapha

Et romantisk forhold til å begynne med. Begge elsker varme og huset kan ligne på et drivhus. Kapha gir styrke til vata og får et mer stimulerende liv med nye impulser og mer fart og moro tilbake.

Det negative i et slikt forhold kan være at vata mister interesen for kapha hvis kapha blir for opptatt av rutiner. Kapha kan bli oppgitt over vatas manglende struktur og orden.

Ayurveda en praktisk helsekunnskap

Kroppstyper er en liten del av den omfattende kunnskapen vi finner i ayurveda. Ved å følge denne linken kan du lese mer om de grunnleggende elementer i Ayurveda og hva de betyr for helsen din.

For å lage ghee trenger du:

  • En tykkbunnet panne, i rustfritt stål eller jern.
  • En stykke klut, linklede, gammelt bomullstoff eller lignende.
  • En ren glasskrukke m/lokk eller fler. (Gjerne gamle syltetøyglass…)
  • 1/4 kilo USALTET SMØR (gir ca. 200 gram klaret smør).

NB! Det kan være lurt å kjøpe inn ½ kg eller mer usaltet smør og tilberede ghee av.

  1. Legg smørstykkene i en gryte (helst tykkbunnet) over middels varme. Når smøret er smeltet, skrus varmen ned til svak varme, men det bør være såpass at det “småbobler” litt.  Når smøret varmes og smelter, dannes et hvitt skum på toppen. Dette kan man fjerne med en skje hvis ønskelig. En må være meget forsiktig med for mye varme, for da kan smøret brenne seg.
  2. La smøret koke på denne svake varmen uten lokk og uten omrøring i ca. 45-60 (evt. opptil 1,5 time) minutter, eller til det underste laget av smøret er blitt gulbrunt og det mellomste laget, GHEE, er helt klart/gjennomsiktig. Det ser du ved å ta til side skummet på toppen. Har du større mengder med smør som skal tilberedes til ghee bør du beregne lenger koketid – f.eks så kan 3-4 kg smør ta opptil 5-6 timer. Skummet fjernes når GHEEen er ferdig. Ghee er det samme som klaret smør – det som er øverst på rømmegrøten.
  3. Hell den klare væsken forsiktig gjennom et tett tøystykke, som er lagt i en sikt, over i en skål. Dersom det er faste partikler i væsken, må den siles på nytt for å unngå at den blir harsk. Flytende GHEE skal være helt klar og ha en frisk gul farge i romtemperatur. Klar, flytende GHEE helles over i en krukke eller glass med tett lokk og settes i kjøleskap eller oppbevares i stuetemperatur inntil den skal brukes. GHEE får en fast konsistens ved avkjøling.

GHEE kan fint oppbevares i romtemperatur (2-3 måneder), men det er smart å ha det i kjøleskap hvis mulig, da det holder seg lenger der (1 år). En idé er å ha litt på et glass/krukke på kjøkkenbenken, men ellers ha resten(størsteparten) i kjøleskapet og fylle på etterhvert. og kan brukes som olje eller smør til all matlaging.

Det er ansett for å være den absolutt beste formen for fett i Ayurveda, spesielt hvis man steker maten da det tåler høy varme. Moderne forskning på GHEE har visst at det senker kolesterolet og er full av antioksydanter. Den er god for blodet/hjerte og fordøyelsen og har mange svært gode kvaliteter for helsen.

Ghee versus smør

  • Flott å bruke til matlaging: Siden ghee ikke inneholder melkestoffer, brenner den seg ikke så lett ved høye temperaturer, slik smør gjør. På grunn av dette anses den som den beste olje for baking, steking og fritering. I tillegg har den en søt aroma og blir faktisk rikere i smak når den brukes i matlaging.
  • Casein- and Laktosefri: I hovedsak er det lite eller ikke noe melkestoffer igjen i GHEE, så inntak av ghee er som regel trygt for de med intoleranse (de som er ekstremt følsom bør være forsiktig!)
  • Rik på smak: GHEE har en rik, søt og nøtteaktig smak. Litt ghee på maten gir mye smak på maten. En spiseskje ghee kan erstatte 3 spiseskjeer med olje eller smør i din oppskrift.
  • Alkalisk effect: GHEE har en mildt alkaliserende effekt på kroppen mot den mer syredannende effekten som smør har.
  • Ayurvedisk bruk: GHEE som har blitt tilberedt riktig etter ayurvediske oppskrifter har svært helende effekt på huden (svært god for tørr, sprukken og ødelagt hud), virker betennelsesdempende og god ved forbrenning. GHEE blir mye brukt i både massasje og i Ayurvediske kosttilskudd (sammen med urter), og anses å ha svært helende egenskaper. GHEE er ansett for å ha mye bedre egenskaper (Sattva) enn smør (Tamas). Smør øker Kapha, mens GHEE balanserer alle 3 doshas (kroppstyper). Den sies å styrke kroppen, synet/øynene, mentale egenskaper og være vitaliserende. Når den inntas ved måltider styrker den forbrenningen.

Følg linken hvis du er interessert i mer info om ayurveda.

Likte du innlegget? Er du helt uenig? Gi oss en kommentar uansett!

Lever

Leveren er kroppens viktigste filter. Den er et kjertelorgan som måler ca. 15-16 cm i dybden og ca 20 cm på tvers. Leveren er sentralt i stoffskiftet og bearbeider næringsstoffene som fordøyelsen har produsert slik at cellene i kroppen kan bruke dem. Leveren renser ut avfallstoffer og hjelper til å holde blodet rent. Leveren fjerner også fett fra blodet og hjelper derved til å balansere kolesterol og triglyserid nivået vårt.

Ayurveda og leveren

I ayurvedisk medisin, det tradisjonelle helsesystemet i India, legger man stor vekt på leveren. Man anser leveren som helt essensiell hvis man ønsker å holde kroppen ren for slaggstoffer, kalt ama i Ayurveda. Hvis man spiser for tung og fet mat, vil leverfunksjonen over tid bli svekket. Dette fører til oppsamling av slaggstoffer eller ama i kroppen og fører til en rekke helseproblemer. Hvis man får en del ama i blodet kan dette føre til hudproblemer fordi urenhetene kommer ut gjennom huden istedet for å bli skillt ut gjennom fordøyelsen.

Leverrens

Biktre grønnsaker og urter er spesielt bra for leveren. Leveren er et pitta organ og de bitre smakene er bra for leverfunksjonen. I Ayurveda anbefaler man en leverkur et par ganger i året. Skal man rense leveren er det spesielt viktig at man sørger for at man ikke har treg mage. Hvis tarmen ikke tømmes kan man risikere at giftsoffene som renses ut via leveren ikke kommer ut gjennom fordøyelseskanalen, men istedenfor blir resirkulert i kroppen.

1. Ta 1 tablett Livogard med varmt vann etter de to største måltidene.

Livogard er en urteblanding som inneholder urter med bitterstoffer som styrker lever og galle (Terminalia chebula, Andrographis paniculata, gurkemeje, Terminalia belerica, Swertia chirata), urter som er blodrensende/reduserer avfallsstoffer i leveren (Andrographis paniculata, Emblica officinalis, Terminala belerica, pistasietre) og urter som styrker forbrenning og fordøyelse (ingefær, langpepper, gurkemeie, Terminala chebula, Terminalia belerica, bukkehornsfrø, Andrographis paniculata, carum copticum). Ta Livogard i en måned to ganger i året. Gjerne i januar for å bli kvitt slaggstoffene etter julematen.

2. Ta 2-4 tabletter Triphala Plus ved sengetid med varmt vann for å få tømt tarmen om morgenen.

Triphala Plus virker lett avførende og kan tas over lengre tid fordi den ikke skaper avhengighet men bygger opp tarmen. Ved å ta Triphala Plus om kvelden vil man lettere kunne tømme tarmen om morgenen ogderved bli kvitt toksinene som Livogard renser ut.

Detox

Ayurveda er et meget omfattende helsesystem. det tar for seg alle sider av livet og har som formål å perfeksjonere helsen enten man er frisk eller har helseproblemer. Ayurvedta har en omfattende kunnskap om detox, hvodan man skal rense kroppen for toksiner. Følg linken for mer informasjon.

Likte du innlegget? Er du helt uenig? Gi oss en kommentar uansett!